Hodnota vypsaných veřejných zakázek se vyšplhala na rekordních 49 miliard

Stavba dálnice D1 na okraji Přerova

Stavba dálnice D1 na okraji Přerova Zdroj: ctk

Veřejní investoři v Česku do konce února vypsali výběrová řízení za 49,05 miliardy korun, meziročně o 25,2 procenta více. Je to nejvyšší hodnota za posledních pět let, tedy za dobu sledování. Jejich počet meziročně vzrostl o 9,9 procenta na 1278. Objem zakázek, které investoři zadali konkrétním firmám, však meziročně klesl o 41,5 procenta na rekordní minimum 18,23 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research.

„Příznivá data o vypsaných zakázkách potvrzují očekávaný růst ekonomiky v tomto roce. Malý počet a objem dokončovaných výběrových řízení zase ukazuje, že by se pravidla a postupy zadávání veřejných zakázek mohla ještě zpružnit a zjednodušit,“ uvedl generální ředitel skupiny CEMEX Peter Dajko. Z pohledu stavebnictví podle něj bude klíčové, jak dopadne postup při ověřování dopadů stavby na životní prostředí u projektů schválených ještě podle starého zákona (tzv. EIA).

Největší podíl na rekordním počtu i objemu má únorová zakázka na zajištění komplexního systému nakládání s komunálním odpadem v Praze za 12,8 miliardy korun.

Soutěže se nedaří dotáhnout

Aktivita investorů v ukončování soutěží naopak i nadále zůstává na nízké úrovni. Do konce února bylo firmám zadáno 1140 zakázek v celkové hodnotě 18,2 miliardy korun. To znamená meziroční pokles o 36,1, resp. 41,5 procenta. Hodnota je nejnižší za posledních pět let.

Loni klesl objem vypsaných výběrových řízení meziročně o 15,7 procenta na 262,1 miliardy korun. Hodnota zadaných zakázek se snížila zhruba o čtvrtinu na 260,2 miliardy korun. Tento údaj byl však značně ovlivněn velkými zakázkami společností Čepro, Net4Gas a České dráhy.