Homolce chce vládnout Barták

Martin Barták

Martin Barták Zdroj: Profimedia.cz

Nemocnicí Na Homolce hýbou emoce a nespokojenost související se středečním doporučením výběrové komise dosadit na ředitelský post nemocnice primáře tamní neurochirurgie Michala Šetlíka. Ten získal deset z jednadvaceti hlasů komise, a stal se tak kandidátem číslo jedna.

Řada lékařů Homolky považuje takové rozhodnutí za zmanipulované, veřejně se ovšem bojí vyjádřit z obavy ze ztráty zaměstnání. Za vhodného kandidáta považují spíše člověka, který skončil na druhém místě - primáře radiologie Homolky profesora Josefa Vymazala.

Kolem středečního rozhodnutí komise se objevila řada zajímavostí: ministerstvo zdravotnictví do komise na poslední chvíli podle informací E15 poslalo další dva lidi, takže z 19 členů jich bylo 21. Na Homolce i kolem zmíněného ministerstva kolují informace o tom, že stanovisko komise bylo dílem bývalého ministra obrany Martina Bartáka, který má na dosazení Šetlíka na post ředitele Homolky nebývalý zájem. Na rozdíl od vystoupení Vymazala před komisí byla prezentace Šetlíka podprůměrná.

Také čtěte

Martin Barták čelí podezření z korupce v souvislosti s nákupem Tater, vystupuje i v kauze Pandur. Než odešel na ministerský post, pracoval jako neurochirurg právě v Nemocnici na Homolce, její prostředí tedy zná. Jeho zkušenosti a kontakty tak mohou prospívat například soukromým finančním skupinám investujícím do zdravotnictví. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň nechtěl pořadí stanovené komisí komentovat. Uvedl pouze, že do konkurzu se přihlásilo jedenáct uchazečů, a komise jako poradní orgán ministra stanovila jejich pořadí. „Pro ministra je doporučení komise jen jedním z podkladů pro rozhodnutí. Nového ředitele by mohl jmenovat v řádu týdnů, vybrat může i někoho s menším počtem hlasů,“ uvedl mluvčí.