Hromadné nehody, uvízlé vlaky: sníh dopravě zavařil

sníh, doprava

sníh, doprava Zdroj: CTK

sníh, doprava
Silničáři nasadili veškerou techniku
Řada silnic je pro kamiony nesjízdná
Přívaly sněhu spojené s prudkým nárazovým větrem o rychlosti přes 70 km/h vytvářejícím sněhové jazyky a takzvanou bílou tmu 15. února ztěžovaly sjízdnost silnic v kraji Vysočina. Na snímku situace u Věžnice na Jihlavsku.
Přívaly sněhu spojené s prudkým nárazovým větrem o rychlosti přes 70 km/h vytvářejícím sněhové jazyky a takzvanou bílou tmu 15. února ztěžovaly sjízdnost silnic v kraji Vysočina. Na snímku situace na 123. kilometru dálnice D1 u Věžnice na Jihlavsku, kde havarovaný rumunský kamion uzavřel dva jízdní pruhy.
10
Fotogalerie
Husté sněžení způsobilo na území republiky mnoho nehod, včetně hromadných srážek desítek aut na D1 a R35, a uvěznilo také cestující ve vlacích. Nejfrekventovanější dálnice v Česku byla kvůli hromadné nehodě přibližně 50 aut uzavřena téměř na tři hodiny a silnice R35 po srážce 40 vozů stále stojí. Kvůli zavátým tratím nejezdí vlaky asi na deseti úsecích, některé spoje uvízly v závějích i s cestujícími.

Nehody a silnice uzavřené kvůli počasí hlásí téměř všechny regiony, tvoří se sněhové jazyky i ledovka a sníh zhoršuje viditelnost. Hromadná srážka se na D1 stala po poledni mezi 96. a 98. kilometrem ve směru na Brno. Oba jízdní pruhy byly zprovozněny až kolem 18:15. Kolona dlouhá 13 kilometrů se jen velmi zvolna rozjíždí.

Mezi účastníky nehody byl také autobus společnosti Student Agency, který na 98. kilometru bočně narazil do zásahového vozu vyprošťovací firmy. Dva cestující se lehce zranili.

sníh, dopravasníh, doprava | CTK

Přestože se srazilo asi pět desítek aut, nebyla hlášena žádná vážnější zranění. Přibližně v 15:15 byl uvolněn jeden jízdní pruh a několikakilometrová kolona se pomalu začala rozjíždět.

Naopak stále uzavřená je po sérii nehod až 40 aut rychlostní silnici R35 v obou směrech v okolí Velkého Újezdu na Olomoucku. Doprava je odkloněna po okolních silnicích, hlavní tah mezi Olomoucí a Ostravou bude v místě nehod podle policie uzavřen nejméně do večera. Nehody se obešly bez vážnějších zranění. Kvůli hustému sněžení a nárazovému větru je úsek nesjízdný i v opačném směru.

Na nehodách se podepsalo především počasí. Očití svědci popisují, že hustě sněžilo, foukal nárazový vítr a viditelnost byla pouze 50 metrů. Mnozí lidé na místě na několik hodin uvízli v autech. Na pomoc jim vyjeli hasiči s dekami a teplým čajem.

Problémy jsou i na železnici

Na deseti úsecích v Česku je kvůli sněhu omezena také železniční doprava. Mezi Mladou Boleslaví a Mělníkem chumelení uvěznilo deset cestujících v osobním vlaku, který uvízl v závěji. Na stejné trati zůstal stát další osobní vlak.

Před 16:00 uvízl v závěji ještě osobní vlak na trati Most - Moldava v Krušných horách. Na nádraží v Jablonci nad Nisou se nadále prošetřuje vykolejení vlaku, ve kterém ale nebyli cestující.

sníh, dopravasníh, doprava | CTK

Vítr se sněžením ale v Česku zlepšil smogovou situaci, která byla v uplynulých dnech velmi špatná. Koncentrace polétavého prachu už na většině území ČR klesly pod denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. V Pardubickém a Středočeském kraji byl odvolán signál regulace. V Moravskoslezském kraji, kde je ovzduší jako obvykle nejhorší, přesahují nyní denní průměry limit jen mírně. Ještě ráno byly zhruba na čtyřnásobku.