Hromadné žaloby posoudí sněmovna, výhrady firem a právníků trvají

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Soud, ilustrační foto
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)
3
Fotogalerie

Po zúžení hromadných žalob pouze na spotřebitelské spory, jak požadovala ČSSD, souhlasila s návrhem nového zákona vláda. Předlohu, kterou má kabinet ve svém programovém prohlášení, nyní projedná Poslanecká sněmovna. Firmy i právníci mají k paragrafům stále řadu výhrad.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) řekla, že koaliční kompromis v podobě osekání normy by mohl být prospěšný. „Myslím, že méně někdy znamená více. Zákon sejme břemeno ze soudů a ušetří spoustu času,“ řekla s tím, že předpis také nijak neovlivní státní rozpočet.

Podstatou hromadných žalob je to, že umožňují různým lidem uplatnit stejné nebo podobné nároky v jediném soudním řízení. Nyní jsou naopak soudy zatíženy opakovaným projednáváním téměř totožných případů, u nichž se verdikty liší.

Soukromý sektor nadále varuje před možným zneužíváním zákona v konkurenčním boji. Kritizuje vysoké odměny pro zástupce skupin žalujících, které mohou dosáhnout stovek milionů korun.

„Obáváme se byznysu založeného na účelovém skupování pohledávek a následném vedení sporů. Možné by bylo i vyhrožování takovými spory,“ uvedl šéf odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič.

Poukázal na příliš vysoké odměny ve výši 25 procent ze žalovaných částek, které by zástupci spotřebitelů inkasovali. „Odměna má potenciál pokřivit principy advokacie,“ dodal.

Právní experti míní, že navzdory úpravám půjde v českých poměrech o revoluční zákon, který vychází z amerického modelu. „Předpokládá řadu novinek včetně povinnosti žalovaných korporací zpřístupnit interní dokumentaci a dalších procesní kroky, které mohou žalované společnosti citelně zasáhnout,“ míní advokát Vladimír Polách.

Odborníci se pozastavují i nad nízkými soudními poplatky ve výši 30 tisíc korun bez ohledu na výši žalovaných částek, které mohou nahrávat spekulantům s pohledávkami. Při klasické, a nikoliv hromadné žalobě například na sto milionů korun je třeba složit dva miliony a šest set tisíc korun.