Jediným kandidátem na prezidenta Svazu průmyslu je Jaroslav Hanák

Jaroslav Hanák

Jaroslav Hanák Zdroj: E15 Michael Tomes

Jediným kandidátem na post prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR, kterého bude v úterý volit jeho valná hromada, je současný prezident Jaroslav Hanák. Uvedl to mluvčí svazu Milan Mostýn. Podle nejnovějších propočtů SP zastupuje asi 9500 firem, zaměstnávající zhruba 850 tisíc pracovníků.

Poměrně velký počet zájemců podle Mostýna kandiduje do představenstva svazu. To má 15 členů, z nichž jeden je generální ředitel. Tuto pozici nyní zastává Dagmar Kuchtová. O 14 míst se uchází 21 osobností. Jsou mezi nimi například generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, člen představenstva Škoda Auto Bohdan Wojnar, Jan Rafaj z Arcelor Mitall, majitel společnosti Brano Group Pavel Juříček, spolumajitel firmy Linet Zbyněk Frolík či ředitel Českého svazu zaměstnavatelů v energetice Luboš Pavlas.

Kandidáty volí valná hromada složená se zástupců individuálních firem (31 delegátů) a zástupců svazů a asociací (26 delegátů). Poté se budou volit viceprezidenti svazu. Hanák, který je prezidentem prostějovské společnosti FTL - First Transport Lines, byl do čela svazu zvolen v roce 2011. Předtím byl jeho viceprezidentem.

Svaz průmyslu a dopravy ČR je nestátní dobrovolnou nepolitickou organizací, sdružuje zaměstnavatele a podnikatele v Česku. Hájí a prosazuje jejich zájmy v evropských a mezinárodních organizacích. Snaží se také ovlivňovat hospodářskou a sociální politiku české vlády s cílem vytvářet podmínky vhodné pro rozvoj podnikání v ČR.

Jaroslav Hanák: Není možné řešit vše jenom škrty

Jaroslav Hanák: Podporujeme zrušení vízové povinnosti pro ruské podnikatele