Jednání Sněmovny skončilo předčasně, v sále bylo jen 40 poslanců

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: ctk

Dnešní jednání Sněmovny kvůli nízké účasti poslanců předčasně skončilo už po 11. hodině. V jednacím sále zasedlo jen asi 40 zákonodárců. Již předtím při pravidelných interpelacích jich byl nedostatečný počet, takže Sněmovna nemohla ani hlasovat. K hlasování je nutné, aby bylo v sále aspoň 67 poslanců. Z jednání se jich omluvilo asi osm desítek z celkových 200 a většina ministrů. Jednání Sněmovny bude pokračovat v pátek.

Problém s nedostatkem poslanců vyvrcholil v okamžiku, kdy bylo nutné zvolit dva nové ověřovatele z řad poslanců pro losování odpoledních ústních interpelací. Dva již zvolení ověřovatelé byli omluveni, ale Sněmovna za ně kvůli nedostatečnému kvóru nemohla zvolit náhradu.

Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík, který jednání řídil, poslance informoval, že odpolední interpelace se tedy nemohou uskutečnit. Předseda klubu poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek navíc požádal o dvě hodiny přestávky na poradu klubu.

Dotazům při dopoledních písemných interpelacích čelili jen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr dopravy Antonín Prachař (ANO), a to ohledně způsobu výkupu pozemků pro infrastrukturní stavby a výstavby dálnice D3. Premiér Sobotka poznamenal, že místo čtení omluv nepřítomných poslanců by bylo lepší číst jména těch přítomných.

Jurečka chyběl už potřetí

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura se podivoval nad tím, že už na třetích interpelacích po sobě chybí ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jurečka se omluvil kvůli zahraniční cestě. Stanjura ho ale podezírá z toho, že se před poslanci schovává. „Už se ani nerozčiluju,“ uvedl.

Dopolední jednání zpestřil nález brýlí, který ohlásil Bronislav Schwarz z ANO. „Našly se brýle, kdo špatně vidí, nechť se přihlásí,“ vyzýval majitele od stolu předsedajícího místopředseda Gazdík.

Vládní poslanci makají. Ať už na čemkoli