Jižní Čechy končí s lyžováním, poslední dny na svazích se prodávají i za dvacku

lyže, ilustrační foto

lyže, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Lyžařská sezona již v úterý začala v jednom z nejznámějších areálů Krkonoš - v Harrachově na Semilsku. První den na Čertově hoře lyžovalo zhruba tisíc lidí, řekl náčelník lanovky Milan Goč. „Parkoviště bylo z poloviny plné,“ uvedl. (Foto ČTK)
Lyžařská sezóna začala v některých areálech v Libereckém kraji minulý víkend. Většina středisek se ale chystá otevřít až o víkendu. (Foto ČTK)
Lyžařská škola
Špindlerův Mlýn
Špindlerův Mlýn
7
Fotogalerie

Některé jihočeské lyžařské areály ukončí v nejbližších dnech sezonu. Středisko na Lipně naposledy spustí provoz ve středu, přestože původně jej chtělo udržet do 2. dubna.

Důvodem zkrácení sezony o pár dnů je výrazné oteplení. Kvůli tomu také ukončí provoz střediskl Hochficht na česko-rakouských hranicích.

"Vždy dbáme na bezpečí našich návštěvníků a vysokou kvalitu sjezdových tratí, proto jsme se po vydatných víkendových deštích a mimořádně teplém počasí rozhodli provoz ukončit," řekl ředitel Skiareálu Lipno Petr Dušek. Ve středu budou všichni návštěvníci lyžovat za symbolických 20 korun.

Přestože na Lipně ukončí sezonu o pár dní dříve, provozovatelé ji hodnotí jako povedenou. "Ve srovnání s předchozími roky byla opravdu vydařená, ale v dlouhodobém horizontu se jedná o zimu, na které jsme byli zvyklí. Vyplatily se předsezonní investice do zasněžovacího systému a sněžných děl. Počasí nám doposud přálo. Po většinu sezony jsme měli otevřené všechny sjezdové tratě, na které vyrazilo 170 tisíc návštěvníků," uvedl Dušek.

Rovněž na Hochfichtu chtěli udržet sezonu do 2. dubna. Nakonec ji ale o týden zkrátí. "Nechceme končit lyžováním na blátě. Letošní sezona patří ke třem nejlepším v historii a čeští lyžaři na jejím úspěchu mají významný podíl, protože jich opět dorazilo kolem 100 tisíc," uvedl ředitel Hochfichtu Gerald Paschinger.