John: Policie v žádosti o vydání Bárty pomíjí některé svědky

předseda VV Radek John

předseda VV Radek John Zdroj: Foto E15 Eduard Erben

Policie v žádosti o vydání Víta Bárty pominula výpověď ministra školství Josefa Dobeše a dalších svědků, kteří hovořili v prospěch bývalého ministra dopravy. Prohlásil to ve videu na internetových stránkách Věcí veřejných (VV) předseda strany Radek John. Podle něj chybovala také advokátka bývalé členky strany Kristýny Kočí, která své klientce prý radila, jak obejít zákon proti praní špinavých peněz.

Vyšetřovatelé by podle Johna měli vysvětlit, proč v žádosti o vydání Bárky k trestnímu stíhání, kterou předložila Poslanecké sněmovně, nefigurují také výpovědi dvanácti svědků, kteří Bártu podpořili.

John si myslí, že policie by se naopak měla zaměřit na advokátku Kočí, která podle něj od poslankyně v rozporu se zákonem přijala údajný půlmilionový úplatek. Ten Kočí podle svého tvrzení dostala od Bárty. Předseda VV tvrdí, že Kočí s oznámením úplatku, který byl podle tvrzení strany ve skutečnosti půjčkou, váhala. John se proto domnívá, že Kočí chtěla z vedení strany odstranit Bártu.

„Teprve když prohrála, když se nepovedl puč, šla oznámit na státní zastupitelství, že jako dostala úplatek. Když se jí nepovedlo vyhrát politicky, po týdnu se rozhodla, aha, byl to úplatek a půjdu to oznámit. Bude třeba dovyšetřit, jak to celé bylo,“ říká na videu John.

Kočí dnes v prohlášení pro ČTK uvedla, že John se jí pouze pokouší očernit. „Kroky předsedy VV Radka Johna a dalších členů VV proti mé osobě, mé advokátce chápu jako snahu mě pošpinit, znedůvěryhodnit před kolegy poslanci,“ napsala. Žádného porušení zákona se ona ani její advokátka nedopustily. „Tedy ani daňových úniků, ani porušení zákona o praní špinavých peněz, natož přijetí úplatku,“ dodala Kočí.

Video s prohlášením Radka Johna:

Bárta by měl být stíhán kvůli zmíněnému úplatku pro Kočí a dalšímu úplatku ve výši 170 tisíc korun pro poslance Jaroslava Škárku. Policie žádá i jeho vydání, protože ještě před oznámením pokusu o úplatek peníze použil. Exministr dokryv tvrdí, že oběma dnes již bývalým členům VV peníze půjčil.

O vydání Bárty a Škárky bude příští týden rozhodovat mandátový a imunitní výbor Sněmovny, který následně doporučí poslancům, jak mají hlasovat. Ti o jejich vydání rozhodnou 30. srpna.