John porazil Klasnovou, obhájil post předsedy VV

Radek John

Radek John Zdroj: CTK/Roman Vondrous

Radek John obhájil v elektronickém hlasování pozici předsedy Věcí veřejných. Získal 42 procent hlasů registrovaných příznivců strany, kteří se nazývají "véčkaři". Na druhé pozici se umístila dosavadní místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová, která obdržela 40 procent všech hlasů. Výsledek volby strana oznámila na svém webu.

Volby se zúčastnilo asi 800 příznivců ze zhruba 6000, kteří mohou předsedu volit. Johna a tým jeho místopředsedů, které si již před volbou vybral, musí ještě potvrdit sobotní celostátní konference, která se uskuteční ve Znojmě.

„Jsem rád, že jsme s Kateřinou Klasnovou získali silný mandát více než 80 procent voličů, a věřím, že mi v ní roste přirozený nástupce,“ uvedl po svém opětovném zvolení do čela VV John. „Chtěl bych, abychom od počátku byli tým, který se lidsky a pracovně vhodně doplňuje,“ dodal.

„Cením si této silné podpory od hlasujících a chci ji přetavit ve výrazné vedení sněmovního klubu VV a aktivní roli v týmu Radka Johna,“ sdělila po skončení internetového hlasování Klasnová. „Mandát celého vedení Věcí veřejných považuji za reprezentativní a silný,“ uvedla dále.

Každý z kandidátů na předsedu strany již před začátkem hlasování zveřejnil na internetové stránce VV tým lidí, které si po svém případném vítězství vybere za nejbližší spolupracovníky. Johnovými místopředsedy se tak zřejmě stanou Klasnová, Jana Drastichová, Tomáš Jarolím, Jiří Kohout a Petr Skokan. Celé vedení strany ale ještě musí v sobotu potvrdit celostátní konference VV, která je nejvyšším stranickým orgánem. Sejde se ve znojemském hotelu Dukla.

VV se snaží stabilizovat po odchodu vicepremiérky Karolíny Peake a dalších politiků, kteří opustili VV a založili novou strany LIDEM. John byl předsedou již předtím, než se VV dostaly do sněmovny. Jako výrazná osobnost nejprve pomohl přilákat voliče, později se ale objevila kritika, že některými svými kroky straně preference naopak zhoršuje.