John povede VV další dva roky, potvrdil sjezd

Radek John, Věci Veřejné

Radek John, Věci Veřejné Zdroj: ctk

Celostátní konference Věcí veřejných potvrdila Radka Johna v pozici předsedy strany. Souhlasila i s jeho výběrem místopředsedů. John získal 67 hlasů delegátů sjezdu, 19 účastníků hlasovalo proti, dva odevzdané hlasovací lístky byly neplatné. Staronový předseda povede svou stranu další dva roky. "Bereme to s velkou pokorou, víme, že máme spoustu práce," řekl John v proslovu po vyhlášení výsledku volbu delegátů konference. Následující období označil jako "druhý poločas" pro VV ve vysoké politice.

Podle Johna je pro mnohé politika bojem o volební preference a ne o změny k lepšímu. „My budeme bojovat o to, něco změnit. A strašně doufáme, že si toho lidé všimnou,“ uvedl John. Spolu s ním ve vedení strany budou jeho místopředsedové Tomáš Jarolím, Petr Skokan, Jiří Kohout, Jana Drastichová a Kateřina Klasnová.

Právě Klasnovou, která v internetové volbě získala o dvě procenta hlasů méně než John, označil současný předseda za svou budoucí nástupkyni v čele strany. John také ocenil, že je ve vedení VV více krajských členů. Regionální organizace jsou podle něj radikálnější ve svých požadavcích na prosazování volebního programu VV.

John: VV přispěli k rozhýbání boje s korupcí

Celostátní konference VV začala hodinu před polednem. John v jejím úvodu pronesl, že VV mají podíl na „rozhýbání“ boje s korupcí. V České republice podle něj „tají ledy“, což vede k vyšetřování a zatýkání lidí spojených s významnými korupčními případy. Jako příklad uvedl zatčení středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) či žádost policie o vydání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09), kterou chtějí kriminalisté vyšetřovat kvůli spornému nákupu dopravních letadel CASA pro armádní letectvo.

Podle Klasnové se VV mají i z opozice, kde nyní jsou, snažit prosazovat svůj původní volební program, s kterým se dokázaly dostat do Poslanecké sněmovny. VV musí nadále zůstat protikorupční stranou, podotkl koordinátor odborných komisí strany Vít Bárta. Bývalý předseda poslaneckého klubu a někdejší ministr dopravy je přitom sám nepravomocně odsouzen kvůli údajnému pokusu o uplácení. Strana má podle něj i z opozice bránit případným snahám omezit svobodu policie či změkčit zákon o veřejných zakázkách.

Radek John, Věci VeřejnéRadek John, Věci Veřejné|ctk

VV kritizují LIDEM, „přeběhlíci“ prý opustili program

V dopoledních projevech často zaznívala kritika politické strany LIDEM, kterou po odchodu z VV založila vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake a další někdejší poslanci VV. Podle Klasnové LIDEM opouštějí hodnoty programu, za který byli do sněmovny zvoleni.

Členové vedení VV označili LIDEM za „stranu postů“ a „přeběhlický projekt“, za což si několikrát vysloužili potlesk delegátů sjezdu.