John požaduje přímou volbu poslanců a změnu politického systému

Radek John

Radek John Zdroj: profimedia.cz

Odstupující předseda Věcí veřejných Radek John volal na dnešní volební konferenci této politické strany po změně politického systému. Vyslovil se pro zavedení přímé volby poslanců, starostů a hejtmanů a pro odvolatelnost politiků. Podobně jako po něm zástupci poslaneckého klubu VV vyjmenoval kroky, které se VV podle něho povedly.

„Zabránili jsme největším zhovadilostem a prosadili jsme některé důležité věci pro budoucnost,“ uvedl John. Věci veřejné podle něho zabránily například placení i obyčejných zubních plomb nebo sjednocení daně z přidané hodnoty na sazbě 21 procent. „Kdybychom do toho nehodili vidle, byly by dražší potraviny nebo léky,“ zdůraznil.

VV podle Johna prosadily například omezení výhod pro zákonodárce včetně bezplatného vnitrostátního létání. „Poslanci v tomto volebním období zjistili, že mezi Prahou a Ostravou jezdí vlak,“ podotkl John.

Z dalších podle něho úspěchů zmínil výměny na místech nejvyššího státního zástupce a policejního prezidenta, díky čemuž se prý začala vyšetřovat i korupce v politice. VV podle Johna zlomily odpor ODS k přímé volbě prezidenta a prosadily taky zavedení trestní odpovědnosti firem.

Šéfka poslaneckého klubu Kateřina Klasnová, jejíž projev přečetla kvůli nemoci Klasnové poslankyně Jana Drastichová, přidala zavedení přímé volby prezidenta a návrh na zrušení doživotní imunity zákonodárců, místopředseda frakce Michal Babák obsáhle mluvil o nutnosti omezit hazard včetně představení „Kalouskomatu“, tedy výherního automatu, na němž symboly byly nahrazeny fotografiemi politiků, kteří podle něj hazardu nahrávají.

John ostře zkritizoval církevní restituce, u jejichž vyjednávání ale VV ještě jako vládní strana stály. Nyní je napadly u Ústavního soudu. John nazval restituce „zrůdností století“, které ještě „ukážou svou pravou ďábelskou tvář“.

Předseda VV se pustil také do takzvaných odpadlíků od VV. „Nepřišli jsme do politiky abychom kradli jako ostatní. Proto nás bylo nutné zničit nějak jinak,“ řekl John. „Když se někdo pustí do boje s dinosaury, čeká ho hrozná odplata,“ dodal. Podle Klasnové VV „jednoznačně doplatily na vstup do koalice, politický amatérismus a nezkušenost ve vysoké politice“. Nejvíce ale doplatily na „nepevnost charakteru“ svých bývalých členů politický amatérismus.

John končí v čele VV, protože se vrací k novinářské práci. Favoritem volby nového předsedy je Vít Bárta, jenž je označován za neformálního stranického lídra. Jeho manželka Klasnová po Johnově vzoru odmítla obhajovat funkci výkonné místopředsedkyně.