John předčasné volby nechce. Bojí se prý komunistů

Radek John

Radek John Zdroj: CTK/Roman Vondrous

Věci veřejné nepodniknou žádný krok, který by vedl k předčasným volbám. Uvedl to předseda Věcí veřejných Radek John, podle kterého je potřeba zabránit vítězství a vládě ČSSD a komunistů.

John, jehož VV se rozštěpila na dvě části, se v neděli sejde s koaličními lídry z ODS a TOP 09 Petrem Nečasem a Karlem Schwarzenbergem. ODS se rozhodla koaliční smlouvu s VV vypovědět. Podle Johna se VV stanou „konstruktivní opozicí“.

„Je potřeba udělat všechno pro to, aby vláda pokračovala, protože jinak budeme mít ostudu v celé Evropě,“ řekl John. Do případných předčasných voleb zemi podle něj žene premiér Nečas, nikoliv VV. Johnova strana, ze které v posledních dnech odešli všichni ministři a část poslanců, prý udělá vše pro to, aby se zemi Evropa nesmála.

John ale jednoznačně neodpověděl na otázku, zda by i bez zastoupení ve vládě poslanci věrní původním VV nynější kabinet podrželi při opozicí vyvolaném hlasování o nedůvěře. „Tak daleko ještě nejsme,“ uvedl.

Věci veřejné podpoří vládu ODS, TOP 09 a platformy vicepremiérky Karolíny Peake, pokud Peake bude prosazovat program Věcí veřejných. „Pokud Peake bude prosazovat program VV, tak my budeme souhlasit s koaliční smlouvou. Budeme hlasovat pro každý rozumný návrh,“ shrnul předseda Věcí veřejných. „Nebudou hádky. Nikoho nebavilo hádat se s koaličními partnery. Ty vztahy byly tak mrazivé, že nikoho nebavilo sedět u jednoho stolu,“ poznamenal o situaci uvnitř končící koalice.

Mluvčí strany Šárka Janouchová později rozeslala prohlášení předsednictva strany, podle kterého se VV předčasných voleb nebojí, ale vyvolávat je nebudou. Strana se této chvíli stále pokládá za koaliční. „Pokud chce premiér Nečas rozbít tuto vládu tím, že nám klade ultimáta a veřejně podněcuje naše poslance, aby přeběhli k odpadlíkům Karolíny Peake, přebírá odpovědnost za riziko předčasných voleb,“ uvedla.

Odpadlíci z VV se podle Johna nemusí obávat, že by po nich strana žádala proplacení sedmimilionových směnek, které novopečení poslanci před dvěma lety podepsali jako pojistku proti přeběhlictví. Jednalo se prý o demonstraci odhodlání, že VV nebudou mít přeběhlíky.