Kalouskův úspěch: Už podruhé bude ministrem financí roku

Miroslav Kalousek, TOP 09

Miroslav Kalousek, TOP 09 Zdroj: E15 Eduard Erben

Ministr financí Miroslav Kalousek převezme dnes večer ve Washingtonu od mezinárodního časopisu Emerging Markets cenu pro nejlepšího ministra financí roku z oblasti rozvíjejících se evropských ekonomik. Titul bude Kalouskovi udělen podruhé. Místopředseda ČSSD Michal Hašek to označil za alespoň ojedinělou dobrou zmínku o české politice ve světě za poslední dobu.

„Je to další signál o tom, jak pozitivně je vnímána snaha české vlády a ministerstva financí o konsolidaci veřejných rozpočtů,“ uvedl Kalousek. Stane se prvním ministrem financí, který obdrží cenu Emerging Markets podruhé. Poprvé ji získal v roce 2008.

První místopředseda ČSSD Michal Hašek považuje ocenění ministra Kalouska při příležitosti fóra před ministry financí a guvernéry národních bank světa za jednu z mála dobrých zmínek o politice v České republice za poslední dobu. „Jde o zprávu, kterou doufám nepřehlédnou ratingové agentury a investoři českých dluhopisů“, uvedl Hašek.

Oblast Emerging Europe zahrnuje 31 států střední a východní Evropy, včetně Turecka a států bývalého Sovětského svazu i jeho asijské části. Nominace a volba vítěze se zakládá na hlasování několika desítek finančních analytiků, bankéřů a investorů ze soukromého i veřejného sektoru. Posuzován je přínos ministra pro řízení fiskální politiky státu.

Předání ceny se koná při příležitosti zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank členských států Světové banky a Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu.

Na domácí scéně má za sebou Kalousek perný týden

Oceněním Kalouska se vysvětlila slova premiéra Nečase, který se na tiskové konferenci vyjadřoval k fackovacímu incidentu ministra financí. Ve středu asi dvacetiletý mladík na Kalouska mířícího ze sněmovny na jednání vlády pokřikoval, že je zloděj a bude viset, a ministr si to nenechal líbit a uštědřil mu několik facek.

„Vláda konstatovala, že pan ministr aspiruje na titul ministr financí roku, nicméně neaspiruje na titul pedagog roku,“ komentoval potyčku premiér Petr Nečas.

Premiér později odlehčený tón opustil a řekl, že v posledních dnech a měsících pozoruje s „velkým znepokojením stupňující se velkou únavu“ ministra financí. Tato únava se podle něj projevuje vysokou podrážděností, „jistou míru verbální agresivity“ a neuváženými výroky.

„Osobně mám o psychický a zdravotní stav pana ministra financí velkou starost a trošku se o něj bojím,“ uvedl premiér.

Premiér také připomněl Kalouskův výrok pro Lidové noviny, že Nečas je „premiér jenom z milosti kmotrů z ODS“, kteří rozhodují o svých „penězovodech“.

„Cítím se naprosto zdráv a v pořádku. To, že občas veřejně pojmenuji některé známé skutečnosti, které stejně všichni vědí, přece nemůže být bráno jako známka špatného zdravotního stavu,“ reagoval na Nečasova slova Kalousek podle serveru Novinky.cz.