Kapitál z daňových rájů z Česka odplouvá, vyplývá z analýzy Bisnode

Dolary, ilustrační foto

Dolary, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Objem zahraničního kapitálu investovaného do základního jmění českých firem se letos v květnu meziročně snížil o 33,6 miliardy na 1,022 bilionu korun. Důvodem je výrazný odliv kapitálu, který pochází z destinací považovaných za daňový ráj. Ten poklesl téměř o 70 miliard Kč, tedy o 16 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Bisnode.

Ke konci dubna podnikatelé do základního kapitálu českých firem investovali celkem 2,74 bilionu korun. Objem českého kapitálu je přitom nejvyšší od roku 2011 a za poslední rok posílil o 109,2 miliardy korun na 1,432 bilionu korun. Jeho podíl na celkovém jmění tuzemských firem vzrostl poprvé od roku 2013 a přesáhl hranici 52 procent.

Objem zahraničního kapitálu investovaného do základního jmění českých firem se mezi lety 2011 až 2015 zvýšil o 154 miliard korun, to znamená o 17 procent. Od loňského května, poprvé za posledních šest let, kdy Bisnode tyto statistiky podrobně sleduje, klesl zahraniční kapitál o 33,6 miliardy korun.

„Za poklesem celkového zahraničního kapitálu upsaného v základním jmění českých firem stojí odliv kapitálu z daňových rájů. Meziročně se jeho objem snížil o 69,5 miliardy korun, což představuje pokles o 16,3 procenta,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Z daňového ráje je podle ní aktuálně kontrolováno 13 procent kapitálu upsaného v základním jmění českých firem, zatímco před rokem to bylo 16 procent.

Řada podnikatelů i investorů uskutečňuje své aktivity přímo mezi zahraničními společnostmi a do českých firem proto nemusí často kapitálově vstupovat.

„Podobná situace může být u zahraničních investorů. Někteří totiž v zahraničí využívají nejen vstřícnějšího přístupu ze strany úřadů, a také výhod stabilnějšího právního prostředí a z toho vyplývající vyšší míru ochrany investic. Nemusí navíc nijak složitě řešit registrace k DPH, podávání kontrolních hlášení a ani brát v potaz budoucí komplikace spojené s elektronickou evidenci tržeb,“ uvedl Michael Dobrovolný ze Smart Office & Companies.

Členské státy Evropské unie tento týden schválily vznik celoevropského seznamu daňových rájů, který má být součástí boje EK proti daňovým únikům.