Kauza Bártových obálek: další nahrávka a pokuta za mlčení

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: ctk

Výslechem ministra dopravy Pavla Dobeše (VV) a dalších svědků dnes před Obvodním soudem pro Prahu 5 pokračoval proces v kauze údajné korupce ve vládní straně Věci veřejné (VV). Soudce dnes uložil kvůli neochotě odpovídat na otázky jednomu ze svědků Tomáši Janskému pořádkovou pokutu, detektiv pracující pro ABL Pavel Pertlíček soudu předložil další nahrávku.

Podle Pertlíčka jde o záznam schůzky z poloviny loňského května, kdy se s ním setkal asistent poslance Stanislava Humla Petr Šlechta, který v kauze rovněž vypovídal jako svědek. Nabídl mu prý pomoc s jeho osobními problémy a „postarání se o něho“ výměnou za svědectví proti Bártovi. Za slovem postarání údajně Pertlíček chápal finanční odměnu. Soud záznam dnes přehrávat nebude.

Obžalobě z podplácení bývalých stranických kolegů čelí před soudem šéf poslaneckého klubu VV a exministr dopravy Vít Bárta. Údajně se snažil uplatit nyní nezařazené poslance Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí (oba dříve VV). Škárku žalobci viní z přijetí úplatku. Hlavní líčení má být dnes odročeno na počátek dubna.

Kvůli neochotě odpovídat na otázky a opakovaným dotazům, jak souvisí pokládané otázky s jeho nahrávkou ze schůzky se Škárkou, uložil dnes soudce Jan Šott při svědeckém výslechu spolupracovníkovi ABL a dříve utajovanému svědkovi Tomáši Janskému pořádkovou pokutu 10 tisíc korun. Muž podal proti pokutě stížnost, státní zástupkyni označil za podjatou.

Janský vypověděl, že se se Škárkou scházel často. Ten však překročil pomyslnou hranici, když se na něho obrátil se žádostí o svědectví, „jaký je Vít Bárta darebák“. Padla prý i nabídka, že dostane peníze, které by ho zajistily do konce života. Škárka po Janském údajně také chtěl, ať se zeptá Bárty, kolik je ochoten zaplatit, pokud by Škárka stáhl obvinění proti němu. „Pro mě je to naprosto nevěrohodné svědectví,“ prohlásil Škárka.

Ministr Dobeš u soudu řekl, že o předání peněz se dozvěděl z médií. Vysvětlení od obou aktérů dostal až později. Škárka hovořil o úplatku, Bárta hájil svou verzi o půjčce.

Bývalý předseda plzeňského klubu VV Jiří Krátký před soudem mluvil o fungování tamní organizace. Plzeňský klub se podle něho vyslovil proti tomu, aby VV spolupracovaly s bývalým primátorem Plzně za ODS Pavlem Rödlem nebo aby dostal vedoucí funkci v Ředitelství silnic a dálnic. Krátký rovněž popřel, že by si od něj Škárka půjčoval peníze. Neví prý ani o tom, že by měl finanční problémy.

Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Škárku a Kočí koncem loňského března. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Škárkovi pak dal údajně 170 tisíc korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV. Škárka prý úplatek vzal a část použil. Oba muži v pondělí obžalobu odmítli. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Škárka se zase hájí tím, že si peníze nechat nechtěl.

Před trestním senátem vypovídali tento týden i vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake, ministr školství Josef Dobeš (VV) nebo poslanec Stanislav Huml (dříve VV, nyní ČSSD). Ten mluvil mimo jiné o svých výhradách k fungování strany a o tom, že ji fakticky „odjakživa“ řídil nynější šéf poslanců VV Vít Bárta. Svědčily také poslankyně VV Lenka Andrýsová a Jana Suchá, Bártův bratr a šéf agentury ABL Matěj Bárta nebo člen VV Lukáš Vích.