Kauza CASA: Svědka znevěrohodnily podivné platby

letoun CASA

letoun CASA Zdroj: ctk

To je svěděk jako Brno. Národní bezpečnostní úřad odebral koncem června prověrku pilotu Karlu Daňhelovi kvůli podivným příjmům. Deník Dnes přitom Daňhela označil za klíčového svědka v kauze nákupu letadel CASA. Podivností kolem Daňhela je ale víc.

Příslušníci Vojenského zpravodajství se museli dost divit, když zjistili, s kým se Daňhel stýká. Na Daňhelovi začali pracovat podle neoficiálních informací loni před prázdninami. Podezření z možného úplatkářství předali policii. Jenže ta místo toho, aby případ začala vyšetřovat, vrátila jej zpět tajné službě s tím, že má podezření prošetřit vojenská policie.

Aby ne, Daňhel musel být čistý, protože je zásadní oporou pro zdůvodnění vyšetřování nákupu dopravních letadel. Klíčovou osobou, která se s Daňhelem stýkala a tajná služba na ni při soudem povolených operativních úkonech narazila, je další velmi podivný svědek v kauze Casa – bývalý obchodní atašé americké ambasády a zástupce konkurenční fimy Alenia Barry Allen (Bear) Midkiff.

Úzké vztahy podle zjištění vojenské kontrašpionáže udržoval Daňhel údajně i se zbrojařskou firmou AKM Group – CZ, která měla také přijít o prověrku, respektive neobjevuje se jako prověřená firma na stránkách NBÚ. Týdeníku Euro tyto informace potvrdili lidé blízcí armádě. Server Týden.cz zmínil i možné příjmy od společnosti Omnipol, která byla prostředníkem nákupu transportních letounů. To Omnipol striktně popřel. „Je to absolutní nesmysl. Naše společnost nevyplatila Karlu Daňhelovi nikdy ani korunu,“ prohlásil generální ředitel Omnipolu Michal Hon. Bude teď velmi zajímavé, jakým směrem se bude vyšetřování podezření jdoucích za Daňhelem bude ubírat.

Všechny tyto okolnosti se dnes probíraly v Poslanecké sněmovně. Poslanci nechtěli konkrétně potvrzovat čerstvé události, nicméně obecné vyjádření poskytli. „Mně fascinuje, že se někdo sám staví do role posledního spravedlivého, ale sám má tolik másla na hlavě. Byl jsem překvapený,“ uvedl místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím.

„Pro mně je to naprosto nepochopitelné, deník Dnes jsme před vyjitím článku varovali před nevěrohodností Karla Daňhela,“ uvedl někdejší ministr obrany Martin Barták, proti němuž Daňhel dle Dnes vypovídá. Deník se přitom musel před časem Bartákovi za některá tvrzení v kauze transportérů Pandur.

Autor je redaktorem týdeníku EURO