Kauza H-System: stížnost proti vystěhování neuspěla u Ústavního soudu

Horoměřice

Horoměřice Zdroj: archiv Blesku, R.Klejch

H-System
Bývalý šéf představenstva H-Systemu Petr Smetka
Klienti zkrachovalé firmy H-System před v jednací síni začátkem projednávání jejich případu 8. ledna u Městského soudu v Praze. Správce konkurzní podstaty Josef Monsport žádá vyklizení bytů v Horoměřicích u Prahy, které si klienti po krachu firmy dostavěli z vlastních prostředků. Případ se týká 56 rodin.
4
Fotogalerie

Družstvo Svatopluk, které sdružuje někdejší klienty zkrachovalého H-Systemu z Horoměřic u Prahy, neuspělo u Ústavního soudu se svou stížností. Snažilo se zvrátit verdikt Nejvyššího soudu, podle něhož mají bývalí klienti H-Systemu vyklidit domy, které si v Horoměřicích dostavěli. Ústavní soud jejich stížnost zamítl. Obyvatele domů rozhodnutí Ústavního soudu šokovalo a nesouhlasí s ním, chtějí se obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Členové Svatopluku tvoří jen část poškozených z kauzy zkrachovalé stavební firmy H-System. Domky si dostavěli bez souhlasu konkurzního soudu. Nejvyšší soud loni v červenci rozhodl, že musejí domy vyklidit a ty lze zpeněžit v rámci konkurzní podstaty ve prospěch všech věřitelů.

Družstvo se obrátilo na Ústavní soud, který vykonatelnost rozhodnutí loni v srpnu odložil, dokud nerozhodne ve věci, což nastalo nyní. Odmítavé usnesení v těchto dnech soud doručuje účastníkům řízení, řekla mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport v úterý řekl, že dotčené nemovitosti v Horoměřicích jsou nyní právně čisté a lze je zpeněžit. Lidé, co v nich bydlí, k nim podle něj nemají žádná práva. Vystěhovat ale nikoho nechce. "Nechci přistoupit k radikálním krokům, které by znamenaly vyhození lidí na ulici. To ať už si uváží věřitelský výbor, až se sejdeme," řekl Monsport. Domy by rád prodal jako celek jednomu majiteli, který by je současným obyvatelům pronajímal.

Tomu by se podle předsedy Svatopluku Martina Junka nebylo družstvo schopné bránit, případný zájemce by totiž za domy nabídl mnohem vyšší sumu, než jakou může zaplatit Svatopluk.

Lidi z Horoměřic rozhodnutí Ústavního soudu šokovalo. Junek řekl, že se obrátí na štrasburský soud pro lidská práva, neboť v České republice byla v tomto případě dlouhodobě porušována nejméně tři lidská práva, například právo na nerušený rodinný a občanský život.

"Nás šokovalo rozhodnutí Ústavního soudu. Vyjádřil se a rozhodl proti občanům České republiky ve prospěch soukromé firmy, která je hlavním věřitelem, takže to je pro nás absolutně nepřijatelné a samozřejmě se budeme muset obrátit na Evropský soud pro lidská práva," řekl Junek.

Družstvo má pořád zájem domy odkoupit, ovšem za cenu běžnou před 20 lety - asi deset milionů korun. Nabídka, již družstvo dostalo, ale byla na víc než 100 milionů. "Na to tady nikdo nemá," uvedl Junek. Místní jsou z rozhodnutí Ústavního soudu zděšeni, z domů nevycházejí. "Několik sousedek mi už volalo, brečely mi do telefonu," řekl Junek.

Jeden z obyvatel dotčených domů Richard Stadler nechápe, proč Svatopluk jako druhý největší věřitel nemůže rozhodovat, co s nemovitostmi bude.

"Věřím, že je tady soudcovská mafie, jak to řekla paní doktorka (ministryně spravedlnosti Marie) Benešová. Nemám čemu věřit. Věřil jsem Ústavnímu soudu, ale bohužel, zklamal mě," řekl Stadler.

Premiér Andrej Babiš (ANO) napsal, že věcí se zabývá ministryně Benešová, a že se s ní poradí, zda stát může učinit nějaké kroky.

Advokátku Hanu Kordovou Marvanovou, která zastupuje jinou skupinu poškozených klientů H-Systemu, verdikt překvapil. "Řešení, tedy spravedlnost pro všechny, je třeba hledat v rámci konkurzního řízení," řekla právnička, která se případem zabývá 21 let.

"Je to svým způsobem vítězství mafie v České republice, protože jak se ukázalo, v konkurzu peníze byly ... Klienti byli okradeni, ale de facto špatně zpeněženým majetkem, který v H-Systemu zůstal," komentoval rozhodnutí ÚS lidovecký senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, který se v případu dlouhodobě angažuje.

H-System uzavřel po založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachoval, dokončil jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení. Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si nemovitosti sami dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu. Podle Junka ale lidé měli souhlas bývalého konkurzního správce.