Kauza H-System: družstvo Svatopluk žádá o pomoc Zemana i Babiše

Horoměřice

Horoměřice Zdroj: archiv Blesku, R.Klejch

Klienti zkrachovalé firmy H-System
Klienti H-Systemu z bytového družstva Svatopluk postavili v Horoměřicích závoru
Andrej Babiš (ANO)
Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČSSD (1.3.2019)
5
Fotogalerie

Bytové družstvo Svatopluk sdružující bývalé klienty zkrachovalého H-Systemu žijící v Horoměřicích u Prahy zaslalo otevřený dopis prezidentovi Miloši Zemanovi, premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a dalším ústavním činitelům. Žádá o jakoukoliv pomoc rodinám, jež kauza zasáhla. Sdělil to zástupce družstva Martin Junek.

Nejvyšší soud loni v červenci rozhodl, že družstvo Svatopluk musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. Nemovitosti totiž spadají do konkurzní podstaty. NS tak vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. Lidé, kterých se rozhodnutí týká a kteří si domy po zkrachovalém H-Systemu sami dostavěli, se odstěhovat odmítají.

Termín vystěhování byl původně do 23. srpna. Ústavní soud ale vykonatelnost červencového rozhodnutí Nejvyššího soudu odložil, než kauzu z podnětu družstva sám přezkoumá. Víc než půl roku od rozhodnutí Nejvyššího soudu žijí lidé v Horoměřicích stále v nejistotě.

„Chtěli bychom vás touto cestou požádat o jakoukoli pomoc našim rodinám, z nichž 60 již mnoho let pozbývá základního lidského práva na respektování obydlí a jeho bezpečného a klidného obývání. Pomozte nám prosím ukončit dlouholeté trápení lidí, které stát nejprve pomohl nalákat na dostupné bydlení a pak se k nim otočil zády,“ píše družstvo v dopise.

Žádá hlavně o zisk místa ve věřitelském výboru, aby mohl po 20 letech skončit konkurz. „Aby si naše rodiny žijící v Horoměřicích v trvalé nejistotě mohly za spravedlivou cenu odkoupit pozemky a rozestavěné budovy, které si před dvaceti lety samy legálně dostavěly,“ pokračuje dopis. Družstvo v příloze dopisu shrnuje události od roku 1993 až do loňského roku.

Právě přítomnost ve věřitelském výboru by Svatopluku dávala velkou naději, nyní v něm jako druhý největší věřitel s pohledávkou přes 453 milionů korun nemá zastoupení. Věřitelskému výboru předsedá právník Petr Pavel a zastupuje v něm majitele největší pohledávky, firmu Gomanold, jež si nárokuje přes miliardu korun. Výbor schvaluje či zamítá veškeré dohody mezi konkurzním správcem a majiteli pohledávek vůči zkrachovalé firmě.

Loni se místa ve věřitelském výboru vzdal Finanční úřad pro Prahu-západ, družstvo Svatopluk věřilo, že finanční úřad nahradí ve výboru právě oni. Insolvenční soudkyně ale do výboru vybrala daňového poradce Tomáše Rozsypala, který je jedním z poškozených klientů ze sdružení Maják. Maják tak má ve výboru dva členy, zastupuje přitom menší počet poškozených klientů H-Systemu než Svatopluk.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení. Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty dostavěli sami, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu.