Kauzu obřích podvodů s mákem převzal po Máchové nový žalobce

Makové pole

Makové pole Zdroj: E15

Novým žalobcem v kauze fiktivních obchodů s mákem, rozinkami či kmínem, u nichž vznikla podle obžaloby škoda až 1,8 miliardy korun, se stal František Novák. Případ převzal po své kolegyni Dagmar Máchové. Ta přišla o svoje případy po policejním zásahu, který se týkal vyšetřování úniku informací. Nadřízení následně Máchovou převedli na netrestní úsek. Čtyřem obžalovaným hrozí až deset let vězení.

O nejvíc peněz přišla firma spojovaná s miliardářem Markem Čmejlou, část obžalovaných v minulosti stejným způsobem okradla i miliardáře Karla Komárka. Soud bude pokračovat další tři dny v červnu.

Obžaloba z podvodů viní Marcelu Stavjaníkovou, jejího manžela Josef Stavjaník, obchodníka v zemědělství Josefa Pospíšila a advokáta Jana Vrbenského. Podle obžaloby v letech 2007 až 2010 vymysleli plán, který vedl k rychlému zbohatnutí. Sehnali bohaté investory, kterým slibovali obrovské zisky na obchodu s modrým mákem, kmínem nebo rozinkami. Ve skutečnosti však obchody neprobíhaly v takovém objemu, v jakém byly nabízeny. Podle obžaloby byl totiž objem slíbených obchodů vyšší než je tuzemská produkce máku.

Fiktivní doklady

Byznys fungoval na základě fiktivních faktur a dodacích listů. Investoři získávali část peněz zpět, aby podlehli zdání, že obchody dobře běží. Systém tak fungoval na principu tzv. letadla a nakonec zkrachoval. Investoři do systému vložili přes tři miliardy korun, vznikla jim škoda zhruba 1,8 miliardy. Policie peníze zatím nenašla.

Před soudem při zahájení procesu vypovídali Stavjaníková s Vrbenským, kteří obžalobu odmítli. Dnes se proti obžalobě postavil i Stavjaník. „Nemyslím si, že jsem odpovědný za to, že část finančních prostředků nebyla odeslána,“ podotkl Stavjaník. Bránil i svojí manželku, která podle spisu trestnou činnost řídila. Proti ostatním obžalovaným stojí zemědělec Pospíšil, který má v kauze status spolupracujícího obviněného. Ti ale jeho usvědčující výpověď odmítají.

Stavjaníkovi s Pospíšilem byli v minulosti pravomocně odsouzení kvůli podobnému případu. Při podvodu s mákem zmizelo čtvrt miliardy korun. Obětí se tenkrát stal miliardář Komárek. Za hlavní pachatelku označila justice Stavjaníkovou, která si nyní odpykává osm let vězení. O tři roky nižší trest dostal Pospíšil, Stavjaníka justice potrestala podmínkou.