Kde vezmeme techniky, strachují se podniky. Problémy už cítí teď

učiliště

učiliště Zdroj: E15

Nedostatek technických pracovníků není hrozbou vzdálené budoucnosti, ale akutním problémem. Velké obtíže budou mít průmyslové podniky v Moravskoslezském kraji. Jen tam odejde do roku 2016 do důchodu téměř 20 tisíc zaměstnanců. Firmy se obávají toho, že je nebude mít kdo nahradit. Zájem dětí o technické obory totiž klesá. Uvedli to zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR (SPČR).

„Situace ve velkých průmyslových podnicích v kraji závažná. Bezmála 70 procent zaměstnanců je starších 40 let, starších 50 let je pak třetina. Ačkoliv průmysl dává práci téměř 200 tisícům lidí, má minimální počet mladých zaměstnanců,“ uvedl viceprezident SPČR Jan Rafaj.

„Průmyslovým firmám chybí technicky vzdělaní pracovníci s výučním listem a maturitou. Školy, které úzce spolupracují s průmyslovými podniky, se na situaci již připravují a očekávají nárůst zájmu o studium. Bohužel mezi mladými klesá zájem o technické obory,“ uvedl Rafaj.

Podle Holici bude po roce 2016 pro absolventy technicky zaměřených středních škol a učilišť míst dost. Za nedostatkem mladých lidí, kteří by chtěli pracovat v průmyslu, však není jen nezájem o technické obory, ale i klesající porodnost.