Když se situace do středy nezmění, zmírníme opatření karantény, řekl ministr Adam Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch Zdroj: ČTK / Michal Kamaryt

Tiskovka po jednání vlády o dalších opatření kvůli koronaviru
Adam Vojtěch v roušce na tiskovce po jednání vlády, vlevo Alena Schillerová
3
Fotogalerie

Pokud se situace do středy nezmění, půjde podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) omezení přijatá kvůli pandemii nového koronaviru zmírnit. Mohly by se otevřít některé prodejny, například stavebniny nebo papírnictví. Postupně se podle něj populace virem promoří, nesmí to být ale nekontrolované.

„Opatření nesmí být zavedena na půl roku či na rok. Nejsme schopní v sevřených podmínkách karantény vydržet další měsíce. Zároveň s tím musí jít chytrá karanténa,“ řekl ministr. Prodejny podle něj budou muset pouštět málo zákazníků, aby se netvořily fronty, dezinfikovat a zaměstnancům měřit každý den teplotu. Otevřít by se měla také sportoviště pro individuální sporty. Velké akce budou bezesporu jedno z posledních rušených opatření, dodal.

Nikdo podle něj nemůže čekat, že během měsíce se všechno vrátí do normálu. „Po otevření obchodů bude asi 14 dní na vyhodnocení, pak by mohly přijít další kroky,“ řekl ministr s tím, že zřejmě mezi nimi vždy bude dvoutýdenní odstup.

„Bude docházet i k určitému promořování populace. Cílem je pokusit se řídit promořování tak, aby nedocházelo k nekontrolovanému šíření,“ řekl Vojtěch. Nadále budou podle něj striktní omezení pro ochranu rizikových skupin, zejména seniorů.