Klasnová umravňuje Kalouska. Je to prý hulvátský matador

Kateřina Klasnová

Kateřina Klasnová Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

Místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová se na webu své strany ostře ohradila proti sobotním výrokům místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který Věci veřejné rozhodně nešetřil v rozhovoru pro Lidové noviny. Řekl mimo jiné, že vládnout s VV pro jeho stranu znamená velké přemáhání, už dříve o VV mluvil jako o slizkém politickém subejktu.

„Být chlap a nebýt v politice, vytnu panu Kalouskovi pár výchovných políčků. Takových, jež on sám při fackování mladíků na ulici považuje za normální,“ naráží Klasnová na Kalouskovu mediálně známou fackovací patálii s vulgárním mladíkem.

„Jakým právem uráží členy VV ve všech krajích, když nás označuje za zločince? Ministr financí už mnohokrát předvedl, že - jakkoli je chytrý a politicky předvídavý - své emoce na uzdě udržet nedokáže,“ pokračuje v kritice Klasnová, a potom sama začíná útočit.

„Je to člověk, který se coby křesťanský demokrat hodlal spřáhnout s komunisty. Který jako šéf (promiňte, pane Schwarzenbergu) superpravicové TOP 09 uvažuje o vládě spolu s levicovou ČSSD,“ naráží Klasnová na poslední Kalouskovy úvahy o možné spolupráci s ČSSD. Kalousek, ale jasně definoval, že taková možnost připadá v úvahu pouze tehdy, pokud by sociální demokraté po případných předčasných volbách neměli ve sněmovně většinu spolu s komunisty.

„Člověk, který vytvářel politickou kulturu v Česku od počátku 90. let, ale z úpadku politiky viní nyní VV po necelých dvou letech jejich působení v celostátní sféře. A také člověk, jehož strany nikdy neprosadily zpřísnění veřejných zakázek, omezení poslanecké imunity, řádné zdanění hazardu či přímou volbu prezidenta, nikdy nehovořily o zastropování volebních kampaní či zprůhlednění financování politických stran - narozdíl od nováčků z VV. I ekotendr mu VV zrušily. Jak by nás mohl mít rád? pokračuje ve výtkách Klasnová.

Prý ji těší, že nemusí s Kalouskem vyjednávat. „Svým kolegům jednání s tímto politickým hulvátským matadorem opravdu nezávidím,“ říká Klasnová a dodává: „Pane Kalousku, chcete-li se s VV dohodnout, zmírněte svou rétoriku, už v duchu obecné politické kultury a pokory, kterou se tak rád zaštiťujete….“