Klasnová: Vládu podpoří tři poslanci VV, osm jí důvěru nedá

Kateřina Klasnová, VV

Kateřina Klasnová, VV Zdroj: mediafax

Osm poslanců Věcí veřejných (VV) v pátek nevysloví vládě svou důvěru. Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) naopak podpoří členové klubu VV Milan Šťovíček, Otto Chaloupka a Miroslav Petráň, řekla po dnešním jednání poslaneckého klubu jeho předsedkyně Kateřina Klasnová.

Hlasování se podle ní nezúčastní poslanec David Kádner. Klub své členy nezavázal k tomu, jak mají hlasovat. O důvěře vládě tak budou hlasovat volně, dodala Klasnová. Ta se nedávno v souvislosti s krizí VV pustila do kritiky ministra financí Kalouska

„Poslanecký klub Věcí veřejných se usnesl na volném hlasování v případě pátečního sněmovního hlasování o důvěře vládě, protože se většinově shodl na konstruktivní opozici a podpoře bodů, které se shodují s prioritami programu Věcí veřejných,“ řekla po jednání klubu Klasnová.

Podle předsedkyně klubu jsou poslanci VV připraveni podpořit všechny body vládního kabinetu, ale i opozice, které se překrývají s principy a body programu VV.

Vláda na svém zasedání schválila bod, kterým žádá poslance o vyslovení důvěry. Poslanecká sněmovna se má k vyslovení důvěry sejít v pátek na mimořádné schůzi.

Už v úterý hlasování o přerušení řádné schůze sněmovny ukázalo, že vláda zřejmě získá dostatek hlasů. Kabinet se po vypovězení koaliční smlouvy tří stran nyní opírá o hlasy poslanců ODS, TOP 09 a části zákonodárců zvolených za VV, kteří ze strany odešli společně s vicepremiérkou Karolínou Peake. Jejich nová frakce zřejmě ve vládní koalici nahradí VV, které přecházejí do opozice.