Klaus po výprasku Hlavy vzhůru raději znovu šije do ODS

Jana Bobošíková s Václavem Klausem

Jana Bobošíková s Václavem Klausem Zdroj: CTK

Exprezident Václav Klaus opět projevil zvláštní smysl pro sebereflexi. Místo zhodnocení debaklu sdružení Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové, které před volbami podpořil, se opět opřel do ODS. A vytáhl obvyklé karty - ODS podle něj začala upadat po jeho odchodu, kdy stranu ovládly zájmy byznysu, ale také ideologie „havlismu" a „pravdy a lásky“.

Podle Klause je příčinou nejhoršího volebního výsledku ODS v historii (7,7 procenta) ztráta autentičnosti. Ta spočívá ve „zploštění“ liberálně-konzervativních idejí, „zjednodušeném antikomunismu“ a příklonu k ideologii „havlismu“, napsal Klaus na svém webu v textu s názvem Zamyšlení nad ODS a jejím volebním výsledkem.

ODS má ale podle Klause povinnost se vzchopit a pokračovat ve svém nezastupitelném úkolu. „Nemůže to být založeno na ideové (a politické) prázdnotě vyčpělého antikomunismu, ani na přeměně občanské strany ve stranu podnikatelů (i když to Babišovi kupodivu prochází), ani na kupování si přízně médií pravdoláskovými metodami (á la Jiří Pospíšil). Musí jít o autentické postoje a jejich citlivé a tvůrčí aplikování v praktické politice. O těchto postojích musí velmi rychle začít vážná diskuse,“ vyzývá Klaus.

„ODS svá ideová východiska v současnosti nesmírně zplošťuje, a tím se z ní vytrácí jakákoliv autentičnost. Sázka na zjednodušený antikomunismus (nejvíce ztělesňovaný M. Němcovou, P. Sobotkou a M. Bendou) je naprostým omylem. To není žádný autentický liberálně-konzervativní postoj, to je zbavování se těžké práce svůj pozitivní ideový postoj v každodenní politické realitě znovuvytvářet. Proto jejich prázdné deklarace nikoho neoslovují,“ tvrdí Klaus.

Podle Klause v ODS nyní zřejmě nastane volání po nových osobnostech a po programových změnách. „“ upozornil bývalý prezident.

Zastavte havlisty!

Klaus také připomněl dvě velká ideová zakolísání občanských demokratů. První podle něj začalo v druhé polovině 90. let, kdy do ODS vstoupila silná skupina lidí ze světa byznysu a podnikání, kteří ve straně viděli jediného důsledného obhájce jejich zájmů.

„Druhé zakolísání přišlo po mém odchodu z funkce předsedy ODS stále větším přejímáním ideologie havlismu, což bylo velmi silně spojeno se snahou uspět v médiích, s riskantní koalicí s výslovně havlistickými seskupeními TOP09 a se Stranou zelených a v neposlední řadě i s osobním přátelstvím lídrů ODS s lídry – v roce 2009 téměř babišovsky vytvořené – nové Kalouskovy strany. To bylo okamžikem největšího ideového vyprázdnění ODS. Pak už stačil jeden nepovedený rozhovor jednoho předsedy a příliš autoritativní chování přítelkyně druhého předsedy a výsledkem je dnešních 7,7 procenta hlasů,“ píše Klaus.

A co Bobošíková?

Václav Klaus už při začátku voleb prohlásil, že ODS potřebuje prohrát, aby došlo ke změně. I proto dal svůj hlas volebnímu bloku Hlavu vzhůru, který opakovaně podpořil již během předvolební kampaně. Uskupení vedené Janou Bobošíkovou však v předčasných volbách však naprosto propadlo, když získalo pouze 0,42 procenta, konkrétně 21 241 hlasů.

Tento výsledek ale Klaus zatím nechává bez komentáře.

Volby 2013 na E15.cz:

Komentář E15.cz: Socialistické Sarajevo aneb Atentáty se musí umět