Koalice se neshodla na zrušení superhrubé mzdy ani sociálním bydlení

ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek na schůzi Poslanecké sněmovny

ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek na schůzi Poslanecké sněmovny Zdroj: ctk

Zástupci stran vládní koalice se na schůzi neshodli na zrušení superhrubé mzdy. Na komplexním návrhu řešení problematiky bude nyní pracovat expertní tým. Podobný postup zvolila koalice i u dalších diskutovaných témat, mezi nimiž bylo zálohové výživné nebo koncepce sociálního bydlení. Novinářům to řekli zástupci koalice po jednání.

Závazek zrušit superhrubou mzdu obsahuje koaliční smlouva a trvá na něm ČSSD. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je ale proti, nechce přetěžovat podnikatele. Koaliční rada proto téma odložila a bude o něm dále jednat. „My se domníváme, že vytrhnout tuto záležitost z kontextu by přineslo pouze administrativní zátěž pro podnikatele, zaměstnavatele, takže my to chceme řešit komplexně,“ uvedl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolá schůzku vedení stran a odborníků, kteří budou o věci dále jednat, podotkl předseda sociálnědemokratických poslanců Roman Sklenák.

„U zálohovaného výživného je dohoda, že chceme takový zákon přijmout, že je vůle pomoci samoživitelům nebo samoživitelkám s dětmi,“ řekl Sklenák k dalšímu návrhu. I o něm se bude dále jednat. ANO trvá na tom, aby stát zálohové výživné nedával plošně. Obává se zneužití institutu.

Dalším tématem byl dnes zákon o hazardu. Koalice se dohodla na tom, že ho ministerstvo financí předloží kabinetu nejpozději do srpnových vládních prázdnin, pravděpodobně za 14 dní. V září by měla jít norma do prvního čtení. U koncepce sociálního bydlení se koalice podle šéfa lidoveckých poslanců Jiřího Miholy shodla na vypracování RIA, neboli hodnocení dopadů regulace.