Koalice se shodla na evidenci tržeb. Babišův úřad přesvědčil lidovce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/KEYSTONE/GAETAN BALLY

Vládní strany se na jednání koaliční rady podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka shodly na elektronické evidenci tržeb. Se zavedením této vlajkové lodě vlády prý souhlasí i lidovci, kteří měli dosud výhrady a požadovali podrobnější informace. Jejich zástupci to zatím nepotvrdili.

Na vládu by se elektronická evidence tržeb mohla podle Faltýnka dostat v příštích dvou nebo třech týdnech. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že by systém měl začít fungovat spíše v únoru než v lednu příštího roku.

Lidovci před rozhodováním o chystaném zákonu požadovali mimo jiné studii, která by přesně hodnotila dopady normy. „Z našeho pohledu byly z větší části zodpovězeny naše otázky a v tento moment budeme čekat, jak bude vypadat paragrafové znění,“ uvedl místopředseda lidovců Jan Bartošek. Pokud budou lidovecké připomínky zohledněny i v paragrafovém znění, lidovci zákon, který by mohl jít na vládu za dva až tři týdny, podpoří.

Další lidovecký místopředseda a ministr zemědělství Marian Jurečka řekl, že se dnes koaliční strany na systému v obecné rovině shodly. Za důležitou považuje především dohodu na pilotním testování evidence, jejím postupném zavádění do praxe a pravidelném vyhodnocování. Pro lidovce je také důležité, že obory podnikání, kterých se evidence bude týkat, má stanovovat vládní nařízení, nikoliv jen vyhláška ministerstva financí.

Shoda v obecné rovině, zhodnotil Zaorálek

Také místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po schůzce hovořil o nalezení shody v obecné rovině. „Výsledek byl, že práce na zákonu může pokračovat s tím, že lidová strana zřejmě ještě bude čekat na paragrafové znění,“ uvedl. Lidovecký šéf a vicepremiér Pavel Bělobrádek výsledky jednání hodnotil jako značný posun.

„Já považuji za důležité, že KDU-ČSL nám dneska řekla, že podporuje tento projekt a že jsou spokojeni s těmi odpověďmi, které dostali z ministerstva financí,“ podotkl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Babiš, který dnes hovořil o dohodě na principu, chce kvůli evidenci ještě v Česku uspořádat konferenci s ministrem financí Chorvatska, kde už systém funguje.

Podnikatelé prý vydají řádově stokoruny za měsíc

„My počítáme, že to budou řádově stokoruny měsíčně, které zatíží podnikatele,“ uvedl pak Faltýnek k tomu, jak zákon pocítí podnikatelé. Podle Babiše koalice také uvažuje o tom, že si fyzické osoby náklady a 5000 korun k tomu budou moci odečíst ze základu daně.

Ministerstvo financí počítá s tím, že by se elektronická evidence tržeb týkala až 600.000 obchodníků, restauratérů, hoteliérů, řemeslníků či poskytovatelů služeb. Jednotlivá odvětví se k ní mají připojovat postupně.