Kolářovy tajné vazby v byznysu se odkrývají. Firma, kde pracuje, zastupuje ČEZ i správce klíčové infrastruktury

Prezidentův „přítel po boku“ Petr Kolář

Prezidentův „přítel po boku“ Petr Kolář Zdroj: Profimedia

Zatímco americká centrála Squire Patton Boggs lobbovala za Huawei, pražská pobočka, v níž působí poradce prezidenta Petr Kolář, ve stejné době poskytovala právní služby české Národní agentuře pro komunikační a informační technologie (NAKIT), kde se nachází kritická infrastruktura, jež má být před čínskou firmou chráněna. Kolář i nadále odmítá zveřejnit své klienty, takže veřejnost stále neví, s jakým byznysem je spojený a kde všude se jeho zájmy v souvislosti s vlivem na prezidenta mohou křížit. Redakce e15 proto zmapovala všechny důležité tuzemské klienty kanceláře Squire Patton Boggs i Kolářovo poradenství pro další politiky: Andreje Babiše či Miloše Vystrčila.

Redakce e15 z otevřených zdrojů zjišťovala, koho všeho advokátní a lobbistická kancelář Squire Patton Boggs zastupuje a kde Petr Kolář čelí potenciálnímu střetu zájmů v souvislosti se svými vztahy s prezidentem. 

Podle rejstříku veřejných zakázek pražská pobočka Squire Patton Boggs poskytuje od roku 2020 právní služby například Národní agentuře pro komunikační a informační technologie (NAKIT). Ta mimo jiné spravuje i kritickou infrastrukturu státu. Řeší například eGovernment i integrovaný záchranný systém.

Ve stejné době přitom americká kancelář Squire Patton Boggs ve Washingtonu inkasovala desítky milionů korun za lobbování pro čínské společnosti včetně Huawei, před kterou varuje tuzemský Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost. Huawei by se tak ideálně kvůli svému napojení na čínský stát a vojenskou rozvědku neměla dostávat na citlivé systémy, které jsou důležité pro chod státu.

„Squire Patton Boggs je součástí naší rámcové dohody na čerpání právního poradenství. Máme rámcovou dohodu s více advokátními kancelářemi. Naposledy jsme je využili na právní poradenství v rámci projektu Chytrá karanténa v roce 2020 nebo 2021,“ řekl e15 vedoucí oddělení komunikace NAKIT Lukáš Trnka. S Kolářem tehdy prý nejednali.

To nicméně neznamená, že Kolář není ve střetu zájmů. Firma Squire Patton Boggs ve svých materiálech opakovaně konstatuje, že využívá svou síť poboček a mezinárodní know-how. Týmy právníků a lobbistů z poboček z různých zemí často pracují na mezinárodních kauzách.

Například washingtonská pobočka, která lobbovala pro Huawei, v dokumentu z roku 2017 předkládá kontakty na své odborníky na mezinárodní obchod. Mezi kontakty na poradce figuruje jediný Čech, a to právě Petr Kolář. Na letáku se mimo jiné uvádí, že se tým specializuje i na téma ekonomických sankcí. Klientem firmy byla před invazí na Ukrajinu i ruská Gazprombank a lobbisté ze Squire Patton Boggs jim pomáhali vytvářet tlak na zmírnění sankcí.

Redakce e15 oslovila českou i americkou Squire Patton Boggs se žádostí o komentář. Nikdo ale nereagoval.

Kolář tvrdí, že s případy nemá nic společného. „Já se na ničem takovém nepodílel. Mám s pražskou pobočkou dohodu, že pro jejich klienty pracuji jedině tehdy, pokud s tím souhlasím. V těchto vámi zmiňovaných případech jsem nebyl ani osloven,“ řekl Kolář e15.

„S pražskou kanceláří Squire Patton Boggs spolupracuji jako jejich konzultant. Kromě konzultací z oblasti ekonomické diplomacie dělám příležitostně přednášky a debaty pro některé jejich vybrané klienty i jejich právníky. Vzdělávám je. Aby měli znalosti a vědomosti o tom, co se ve světě děje, proč a co s tím," upřesnil poradce prezidenta. Kolika klientům přesně poskytl své poradenství ve jménu lobbistické firmy, si Kolář údajně nevybavuje. „Mnoha. Jejich právníci (Squire Patton Boggs) jsou mi k dispozici, pokud potřebuji právní konzultaci pro svou práci,“ vysvětlil Kolář.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!