Konec sKaret se přiblížil. Senátní návrh podpořila Sněmovna

sKarta

sKarta Zdroj: profimedia.cz

Další smršť kritiky se snesla na projekt sKarty. Tentokrát ze strany poslanců, kteří si pokračování projektu nepřejí. Karty, které doporučuje zrušit i vláda, brání jen strana TOP 09.

Senátní návrh zákona o zrušení kontroverzního projektu sKaret přežil ve Sněmovně první kolo schvalování. Projektu se během čtyřhodinové debaty zastávali jen zástupci TOP 09. Se snahou o zamítnutí návrhu však zůstali naprosto osamoceni. Pro zamítnutí návrhu tak hlasovalo jen 33 poslanců TOP 09l. Další strany se k nim však nepřidaly, a tak návrh prošel prvním čtením. Nyní návrh poputuje do sněmovních výborů. Poslanci by se předlohou mohli znovu zabývat už na červnové schůzi. Sněmovní sociální výbor totiž na projednání dostal pouze 30 dnů.

Projednávání provázela opoziční kritika projektu sKaret, které měly původně sloužit pro výplatu všech sociálních dávek. Měly státu přinést úspory a zabránit zneužívání dávek. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky byl projekt neúspěšný, znamenal zásah do soukromí a působil komplikace řadě příjemců dávek. Sobotka prohlásil, že „sKarty jsou přímý a logický důsledek toho, jakým způsobem se v naší zemi vládne“.

Karty sociálních systémů prosadila vláda na návrh bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) s cílem ušetřit náklady spojené s výplatou sociálních dávek. Po kritice ale nakonec souhlasila s tím, že jejich platební funkce bude použita jen pro dávky v hmotné nouzi, aby se zamezilo jejich zneužívání. Ještě loni Parlament stihl schválit novelu, která umožňuje vyplácet podporu v nezaměstnanosti a pěstounské dávky i těm, kteří nevlastní sKartu.

Předminulý týden vláda doporučila současné ministryni Ludmile Müllerové (TOP 09) ukončení projektu poté, co odmítla její návrhy na úpravu systému.