Krátkodobá půjčka – 7 věcí, které byste si měli zjistit před podepsáním smlouvy

Zdroj: ČTK

Blíží se Vánoce a v tomto čase stoupá počet lidí, kteří žádají o krátkodobou půjčku. Na trhu je spoustu nabídek, a proto by specialisté z Matchbankeru chtěli poukázat, na které věci byste se při porovnávání půjček měli zaměřit.

K dnešnímu dni působí na trhu online půjček přibližně 80 společností, a tak může být obtížné a zdlouhavé najít půjčku, která odpovídá vašim potřebám. Naštěstí si krátkodobé půjčky můžete porovnat pomocí platformy Matchbanker, která se na Český trh dostala z Dánska. Poskytne vám všechny potřebné informace k rozhodnutí o té nejlepší půjčce.

Před podepsáním smlouvy si ale vždy zjistěte:

Podmínky a požadavky

Abyste si mohli půjčit, musíte být podle zákona starší 18 let. Některé společnosti si dokonce nastavují vlastní hranici, která může být i vyšší. Podmínkou je mít platný občanský průkaz, kterým prokážete svou totožnost. Pokud si půjčku sjednáváte online, dalším požadavkem může být internetové bankovnictví. Měli byste mít bankovní účet na své jméno.

U mnoha poskytovatelů také budete muset prokázat výši vašich příjmů. Nejlépe uděláte, když si všechny dokumenty (pracovní smlouvu, výpis z účtu, výplatní pásky,..) připravíte předem v elektronickém formátu.

Částka

Je důležité stanovit, jakou částku si potřebujete půjčit. Měla by pokrýt to, co potřebujete, ale neměla by být vyšší, abyste zbytečně nepřeplatili na úrocích. Zjistěte si proto jakou minimální a maximální částku poskytovatel nabízí, a jestli odpovídá vašim potřebám.

ČTK

Splatnost

Další věcí je, na jak dlouho potřebujete mít peníze k dispozici a kdy je budete schopni vrátit. Správné nastavení výše splátek je alfou a omegou. Při jednorázovém splacení celé částky si určete datum, kdy jste si jistí, že peníze na vrácení budete mít.

RPSN

Poskytovatelé půjček mají povinnost RPSN uvádět i každé nabídky pro objektivnější porovnání. Koukejte nejen na procenta, ale také jaká je konkrétní výše poplatku za částku, kterou si chcete půjčit.

Možnost prodloužení splatnosti

Termín splacení byste si měli správně nastavit. Pokud byste se přeci jen dostali do situace, kdy nestihnete splátku poslat, je užitečné vědět, jestli si můžete termín splatnosti prodloužit. Vyhnete se tak poplatkům za pozdní platbu a negativnímu záznamu v registru dlužníků.

Poplatky za předčasnou nebo opožděnou platbu

Opožděná platba je vždy problém. Poskytovatelé si však mohou účtovat poplatky i za to, když si přejete půjčku předčasně splatit. Aby vás nic nepřekvapilo, zjistěte si tyto informace předem.

Jak byli předchozí zákazníci spokojeni

Poslední doporučení na závěr je, že byste si měli přečíst recenze od lidí, kteří si půjčku od určitého poskytovatele vzali a mají reálnou zkušenost.