Krnáčová se dostala pod palbu opozice

Novopečená pražská primátorka Adriana Krnáčová

Novopečená pražská primátorka Adriana Krnáčová Zdroj: ctk

Primátorka hlavního města Prahy má dnes premiéru. Nebude to ale slavnostní představení, Adriana Krnáčová se jen poprvé ocitne v roli vládnoucí političky, kterou se opozice pokouší odvolat. Tento jediný bod, tedy odvolání, je na programu mimořádného jednání pražského zastupitelstva, které iniciovala radniční pravice.

Představitelé TOP 09 a ODS nemají dostatečný počet hlasů, a tak se pro svůj návrh v minulých dnech snažili získat podporu především u současných radních. Zdá se ovšem, že neúspěšně. Magistrátní koalice – hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice – stojí za Krnáčovou. Alespoň to tedy tvrdí. TOP 09 a ODS mají v pětašedesátičlenném zastupitelství třiadvacet hlasů, takže aby uspěli, potřebovali by sehnat dalších deset hlasů.

Důvodem pro odvolání Krnáčové je její počínání při řešení sporu o nájemné mezi městem a majitelem Škodova paláce, v němž sídlí magistrát. Primátorka v této věci za zády radních jednala s protistranou o právním zastoupení Prahy a nic jim neřekla ani ve chvíli, kdy o věci hlasovali.

Podle TOP 09 se tak dopustila hned několika trestných činů, a proto také včera na Krnáčovou podali trestní oznámení. K tíži jí přičítají například porušování povinnosti při správě cizího majetku, zneužití pravomoci veřejného činitele nebo sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Krnáčová jakoukoli chybu nepřipouští a rezignovat nehodlá. Radní smlouvu s právní kanceláří Kocián Šolc Balaštík sjednanou na zastupování v kauze Škodova paláce zrušili. Praha zadá nové výběrové řízení a nová firma by měla být vybrána zhruba do konce května.

Krnáčová si spletla e-maily

Trestní oznámení na Krnáčovou již přede dvěma týdny podal také zastupitel Petr Prchal (TOP 09), kterému primátorka omylem poslala e-mail se svou komunikací se zástupkyní Copa retail, firmy, která Škodův palác vlastní. Krnáčová si spletla jeho e-mailovou adresu s adresou svého poradce, právníka Petra Prchala.

Město platí za pronájem Škodova paláce 200 milionů korun ročně. Nájemné považuje za předražené a u soudu se zatím neúspěšně domáhá jeho snížení. Smlouvu Praha uzavřela za působení někdejšího primátora Pavla Béma (ODS).

Jana Havligerová: Hurá na Krnáčovou