Kubice se chce zbavit Lessyho, nechal prověřit jeho jmenování

Petr Lessy, Jan Kubice

Petr Lessy, Jan Kubice Zdroj: CTK/Libor Zavoral

Ministr vnitra Jan Kubice prověří, jak byl Petr Lessy jmenován policejním prezidentem. Napsaly to dnešní Lidové noviny (LN). Podle listu vnitro aktuálně řeší otázku, jak Lessyho z postu co nejdříve odstranit. Jelikož ho ale ministr nemůže podle zákona odvolat, je nutné zvolit jiný způsob. Jedna z variant je zpochybnit výběrové řízení.

„Ministr Kubice zadal personálnímu odboru, aby vypracoval zprávu o tom, jak proběhlo jmenování prezidenta do funkce,“ řekl deníku Kubiceho náměstek Jaroslav Hruška. Mezi Kubicem a Lessym se několikrát v minulosti objevily spory. Koncem listopadu vyzval ministr vnitra policejního prezidenta k rezignaci.

Tím, že Věci veřejné již nejsou ve vládě, přišel podle listu nejvyšší policejní šéf o silného politického spojence. Podobně v minulosti skončil i jeho předchůdce Oldřich Martinů, když ztratil politickou podporu a musel nedobrovolně odejít.

Deník uvedl, že ministrovi by mohl nahrát i policejní odborář Milan Štěpánek, který by rád otevřeně promluvil o tom, za jakých okolností Lessy v dobách tehdejšího ministra vnitra Radka Johna (VV) post získal. Štěpánek byl totiž členem výběrové komise. Hodlá proto požádat Kubiceho, aby ho zbavil mlčenlivosti.

Rozhodl se tak poté, co vyšlo najevo, že se má náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák, který je spojovaný s pražskými kmotry, stát . A to místo Jiřího Komorouse, kterého sám na poslední chvíli odmítl jmenovat. „Jde o pokračování praxe výběru policejních funkcionářů, se kterou tu začal ministr John. Už tehdy nebylo postupováno v souladu se zákonem,“ řekl deníku Štěpánek.

Lessy tvrdí, že se o svoje místo zatím nebojí. „Byl jsem neprávem spojován s VV, policie je ale nezávislá na politice, a proto nedělám žádné závěry,“ sdělil.

Se jmenováním Lessyho byli v minulosti nespokojeni hlavně občanští demokraté. Premiér Petr Nečas dokonce dříve označil výběrové řízení za kočkopsa. Bývalá členka VV Karolína Peake, která nyní shání hlasy pro přežití vlády, naopak trvá na tom, že vše bylo v pořádku.