Kvůli sněhové kalamitě nevyjela část vlaků a uvízly kamiony. Autobusy v Praze i okolí měly problémy

Sníh zasypal Prahu, 8. února 2021.

Sníh zasypal Prahu, 8. února 2021. Zdroj: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Dopravu v Praze komplikovaly zapadané výhybky, 8. února 2021.
Sníh v Ústeckém kraji komplikoval dopravu (8.2.2021)
Sníh v Ústeckém kraji komplikoval dopravu (8.2.2021)
Sníh zasypal Prahu, 8. února 2021.
Sníh zasypal Prahu, 8. února 2021.
24
Fotogalerie

Sníh a na některých místech také ledovka komplikovaly dopravu v celé zemi. Autobusy a vlaky nabíraly i několikahodinová zpoždění, některé spoje vůbec nevyjely. Podle webu Českých drah byl na několika tratích kalamitní stav. Velké problémy byly rovněž na dálnicích. Na mnoha místech komunikace blokovaly uvízlé kamiony. Situace se na většině míst pomalu začala vracet do normálu po poledni. Ráno jsme situaci sledovali

"Během noci vydatně sněžilo. Mohlo napadnout až 15 cm prachového sněhu. Nejvíc nasněžilo na pomezí středních a východních Čech nebo v Jeseníkách a Orlických horách," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

České dráhy kolem 8:00 evidovaly problémy téměř na 20 tratích. Velké komplikace jsou například ve středních Čechách, nevyjelo několik vlaků včetně spěšných. "Vlivem sněžení a mrazu došlo k poruchám výhybek, technickým problémům s trakčním vedením a poruchám vozidel," uvedl dopravce.

Kolaps hrozí dálnici D8, kolony se tam tvoří na kilometru 51,5 až 52 v Ústeckém kraji v obou směrech. Více než deset kilometru dlouhá kolona byla ráno na D1 u Větrného Jeníkova směrem na Prahu, policisté tam museli budit řidiče odstavených kamionů. Dopravu také komplikuje nehoda na D1 za Klimkovickým tunelem ve směru na Polsko. Všechny ranní nehody se ale obešly bez vážnějších následků.

Prohlédněte si fotogalerii:

Silnice Drnovice-Podomí na Vyškovsku je uzavřená pro nákladní vozidla nad 12 tun, stejné omezení platí na devatenáctikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá. Uzavřena je kvůli sněhu už od nedělních 18:00 pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska.

Nesjízdná zůstává kvůli ledovce silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku. Řidiči neprojedou ani ze Šebetova na Blanensku směrem na Pohoru.

Desítky zásahů mají už za sebou hasiči. Ledovka zatěžuje větve a stromy u silnic, které se lámou a padají na vozovku. U Hostěradic na jižní Moravě do spadlého stromu vrazilo osobní auto, nikdo se nezranil. Mezi Olbramkostelem a Šumnou na Znojemsku popadaly stromy na koleje.

Podle ČHMÚ bude dnes zataženo a na většině území bude sněžit. Srážky budou postupně ubývat od jihovýchodu. Teploty budou od minus sedmi do minus dvou stupňů Celsia, na horách může být i minus devět stupňů.

Prohlédněte si v časosběrném videu, jak sněžilo v Praze.