Kvůli zatčení Ratha byla pozastavena certifikace ROP Střední Čechy

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK - Michal Krumphanzl

Ministerstvo financí kvůli zatčení hejtmana Davida Ratha (ČSSD) a dalších lidí pozastavilo certifikaci výdajů regionálního operačního programu Střední Čechy. Platby příjemcům od regionální rady ale budou posílány dál.

Podle ústecké krajské státní zástupkyně Lenky Bradáčové bylo zadrženo celkem osm lidí - pět mužů, z toho jeden poslanec, a tři ženy. Zadržení jsou podle ní podezřelí z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky.

Náměstek pro veřejné rozpočty Jan Gregor uvedl, že ministerstvo na základě aktuálních informací pozastavuje až do odvolání certifikaci výdajů regionálního operačního programu a bude čekat na další informace od orgánů činných v trestním řízení. „Zastavení certifikace neznamená pozastavení plateb příjemcům od Regionální rady ROP SČ,“ dodal.

Certifikace označuje v celém procesu čerpání dotací fázi, která následuje až po proplacení peněz příjemcům. Dotace jim totiž úřady vyplácejí z českého státního rozpočtu, a teprve následně stát tyto výdaje předkládá ke schválení Evropské komisi.

Rath označil své zadržení za politický útok, policie podle něj zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců.