Langer vyhrál další soud s vydavatelstvím Mafra

Ivan Langer

Ivan Langer Zdroj: Michael Tomeš

Ivan Langer
Ivan Langer
Ivan Langer
Ivan Langer
Ivan Langer
6
Fotogalerie

Soud uložil vydavatelství Mafra povinnost omluvit se bývalému ministrovi vnitra Ivanu Langerovi kvůli publikování nepravdivého článku. Langer však očekává, že se Mafra odvolá. Informaci o rozsudku oznámil exministr serveru E15.


Bývalý ministr vnitra Ivan Langer vyhrál během jednoho týdne už druhý soud s vydavatelstvím Mafra.  Ta je tak povinna zveřejnit omluvu na titulní straně Lidových novin a proplatit Langerovi 100 tisíc korun a soudní náklady. Spor se týkal článku s titulkem Korupční kauza kolem Langera se rozvětvuje, jenž popisuje kauzu Vidkun.  

Podle soudu byl ale článek z října 2015 ve vztahu k Langerovi nepravdivý. „Rozsudek je nepravomocný, předpokládám tedy, že se Mafra odvolá a že spor bude pokračovat ještě několik měsíců,“ okomentoval pro E15 Langer. Vyjádření Mafry se E15.cz v době publikace článku sehnat nepodařilo.

Minulý týden Langer vyhrál podobný spor s Mafrou kvůli článku na serveru Česká pozice. Web citoval výrok dalšího exministra vnitra Františka Bublana o Langerových údajných schůzkách s kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem. Kvůli tomuto článku má Mafra Langerovi zaplatit 100 tisíc a soudní výlohy se sporem spojenými.

Langer se původně soudil se samotným Bublanem. Senátor ovšem uvedl, že zmíněná slova nikdy nepronesl. Spor mezi exministry tak skončil smírem.

Údajný výrok o schůzkách byl součástí recenze na film Příběh kmotra, který vyšel v roce 2013:

„Trochu jsem čekal, že někteří politici budou více vypíchnuti. Protože vím, že například s tím 'Íčkem' se třeba i scházel. Byla o tom ve filmu jen nepatrná zmínka,“ citoval tehdy server tvrzení připisované současnému senátoru Bublanovi a připomněl, že Íčko byla Langerova přezdívka. Česká pozice se v roce 2014 stala součástí Lidových novin a serveru Lidovky, které vydává Mafra.