Léčba rakoviny vyšla pojišťovny na 17 miliard korun

pojišťovna VZP

pojišťovna VZP Zdroj: Profimédia

Tři největší zdravotní pojišťovny, které zahrnují asi 80 procent trhu, vydaly loni na léčbu rakoviny více než 17 miliard korun. Náklady v posledních letech stoupají, důvodem jsou podle Všeobecné zdravotní pojišťovny především zvyšující se výdaje na biologickou léčbu.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která je se 5,9 miliony klientů v ČR největší, vydala loni na léčbu rakoviny 13,97 miliardy korun, což je meziročně asi o 900 milionů korun více. S některou z onkologických diagnóz se loni léčilo asi 305 630 klientů VZP, ve srovnání s rokem 2015 je to nárůst asi o 6850 lidí.

Podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého výdaje rostou v posledních letech dvakrát rychleji než počet nemocných. "Rychlý růst výdajů souvisí zejména s nástupem nových léčivých přípravků, jichž v posledních letech přichází do praxe velké množství. Jde zejména o tzv. biologickou léčbu," napsal ČTK Tichý. Náklady na tuto léčbu u pacientů VZP s rakovinou loni dosáhly asi 2,5 miliardy korun a meziročně vzrostly zhruba o čtvrt miliardy.

K tématu se vyjádřil onkolog. Podívejte se: 

Video placeholde
Studio Blesk onkolog • Blesk TV

Druhá největší Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra za první pololetí 2016 evidovala podle své mluvčí Hany Kadečkové náklady 1,1 miliardy korun. V roce 2015 vydala na léčbu 15 680 pacientů s některou z onkologických diagnóz dvě miliardy. Ve srovnání s rokem 2014 to bylo o 70 milionů více, počet pacientů ale klesl o 170.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, která je třetí na trhu, náklady na léčbu rakoviny v loňském roce vyčíslila na 2,1 miliardy korun, napsala ČTK mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Zhoubné nádory jsou podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. V roce 2015 na ně zemřelo asi 26 850 lidí, tedy 24 procent z celkového počtu zemřelých.