Lékaři se snaží předcházet nedorozuměním s migranty, komora šíří letáky

Kontakt mezi lékaři a běženci z odlišných kultur mají usnadnit i tištěné materiály.

Kontakt mezi lékaři a běženci z odlišných kultur mají usnadnit i tištěné materiály. Zdroj: profimedia.cz

Případ jihlavských uprchlíků z Iráku, kteří měli potíže sehnat praktického lékaře, není ojedinělé nedorozumění se zdravotníky. Česká lékařská komora v uplynulých týdnech zaznamenala několik konfliktů mezi lékaři a migranty. „Zdravotníci často naráží na absolutní nepochopení ze strany imigrantů, které ošetřují,“ tvrdí prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Odborníci lékařské komory na etiku a právo proto připravili informační leták, který má migrantům vysvětlit, co mohou od českých zdravotníků očekávat. Cizincům například vysvětlují, že mají nárok na respektování soukromí či přítomnost blízkého při ošetření, pokud to ale nenaruší zdravotní péči.

„Chtěli bychom podle svých možností přispět k prevenci konfliktů a ochraně nejenom migrantů, ale i našich lékařů a zdravotníků,“ uvedl Kubek. Nadační fond Generace 21, který pomáhá rodinám křesťanských uprchlíků z Iráku a Sýrie, aktivitu lékařské komory přivítal. „Jsme vděčni za každou pomoc,“ uvedl mluvčí fondu Martin Frýdl.

Lékařská komora v současné době hledá partnera, který by pomohl s překladem a s distribucí mezi migranty. Ministerstvo zahraničních věcí, které komora oslovila dopisem, ji odkázalo na rezort vnitra. Tam však teprve návrh zpracovávají. Cizinci se dozvídají, že mají nárok na soukromí, pokud to ale nenaruší zdravotní péči.