Lessy zatím zůstává. S Kubicem našli společnou řeč

Petr Lessy, Jan Kubice

Petr Lessy, Jan Kubice Zdroj: CTK/Libor Zavoral

Policejní prezident Petr Lessy zatím ve funkci zůstane, s ministrem Janem Kubicem se dnes shodli na změnách v uspořádání policejního prezidia. Šéf policie bude mít například nově pouze tři náměstky - zruší pozici náměstka pro strategii, kterou doteď zastával Pavel Osvald. Policejní prezident podle ministra přinesl na úřad návrh změn, který po něm Kubice již delší dobu požadoval. Ministr tak na jeho demisi zatím netrvá.

„Já sám za sebe říkám, že mě pan policejní prezident velmi, a musím říci, že mile, překvapil svým pozitivním přístupem. Předložil materiály, které jsem chtěl vlastně od 15. října,“ prohlásil Kubice. Lessy mu prý navrhl projekt, jak by měla vypadat další reorganizace na prezidiu.

Lessy například souhlasil s tím, že zruší Osvaldův post, o který se s ministrem ještě minulý týden přeli. Policejní prezident tak učinil i přesto, že podle jeho dřívějšího vyjádření byl vznik funkce jedním z úsporných řešení. Kubice s tím zásadně nesouhlasil. „Od počátku jsem neviděl problém v personálním obsazení toho místa,“ uvedl s tím, že by však měla tato oblast spadat přímo pod Lessyho. Osvaldovi již šéf policie nabídl jiné pozice ve sboru.

Počet míst na policejním prezidiu by podle návrhu měl poklesnout zhruba o sto, tedy ze 600 tabulkových postů na 500. Lessy minulý týden podle svých slov změnil názor na uspořádání vedení policie kvůli tomu, že nechtěl sbor destabilizovat.

Lessy se podle svých slov shodl s Kubicem hlavně na tom, že je nutné hledat veškerá možná opatření, která povedou k úsporám. Kubice dodal, že nyní bude na policejním prezidentovi, aby začal s reorganizací prezidia. Zatím proto již nežádá, aby rezignoval, tak jak to chtěl minulý týden. Podle ministra se zlepšila i komunikace mezi nimi.