Lessyho nahradí jeho náměstek Červíček

Martin Červíček

Martin Červíček Zdroj: E15

Policejního prezidenta Petra Lessyho nahradí ve funkci jeho náměstek pro trestní řízení Martin Červíček. Oznámil to ministr vnitra Jan Kubice. Lessy dnes skončil v čele policie a byl zbaven služebního poměru. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ho obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s kauzou náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka.

Podle Kubiceho je jmenování Červíčka do funkce prezidejního prezidenta zárukou dalšího nezávislého vyšetřování korupčních případů. Dosavadní náměstek pro trestní řízení se prý mimo jiné zasloužil o to, že se v poslední době začalo vyšetřovat mnoho dříve stagnujících kauz.

K odvolání Lessyho Kubice uvedl, že byla obvinění ze strany GIBS natolik závažná, že byly dány důvody pro propuštění ze služebního poměru. Využil zákon, že příslušník policie musí být propuštěn, dopustí-li se zavrženíhodného chování a ohrožuje pověst bezpečnostního sboru.

Podle Kubiceho je situace okolo Lessyho bezprecedentní a nebylo možné nechat policii v nejistotě, proto okamžitě ustanovil šéfem sboru Červíčka a nehledal dočasné řešení.

O odvolání Lessyho čtěte:

Lessy končí v čele policie. Jde o vládní puč, tvrdí opozice

Šéfovat policii Lessy vydržel 19 měsíců

Lessy, kterému v případě odsouzení hrozí až tříleté vězení, se hodlá proti obvinění bránit. Pravděpodobně podá stížnost proti zahájení trestního stíhání a rozklad proti propuštění od policie.

V České televizi pak Lessy uvedl, že jeho obvinění bylo „jedinou cestou jak se zbavit nepohodlného policejního prezidenta“. Bývalý šéf policie totiž již po nějakou dobu vede spor s Kubicem, který ho opakovaně vyzval k rezignaci. Lessy funkci složit nechtěl a podle zákona ho nelze odvolat. Kubice proti němu také vedl několik kázeňských řízení a sám se v srpnu obrátil na inspekci s tím, že Lessy svými výroky poškodil i jeho.

Vizitka Martina Červíčka (40)

Martin Červíček (Zdroj: ČTK)Martin Červíček (Zdroj: ČTK)|CTK

Vzdělání: bezpečnostně právní studia na Policejní akademii v Praze (1996-2000); sociální pedagogika na Univerzitě v Hradci Králové (2003-2005)

Působení u policie: policistou je od roku 1990; prošel různými funkcemi v rámci uniformované i kriminální policie; do roku 2007 vedl okresní kriminálku v Náchodě; letech 2007 až 2008 stál v čele celorepublikové dopravní policie; od října 2008 do března 2011 byl ředitelem Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy; od března 2011 byl náměstkem policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování.

Ostatní:

- Jako o možném šéfovi policie se o Červíčkovi mluvilo už na přelomu loňského listopadu a prosince, kdy ministr vnitra Jan Kubice vyzval policejního prezidenta Petra Lessyho k rezignaci. Kubice se tehdy o Červíčkovi vyslovil pochvalně.

- Jeho životní partnerkou je poslankyně a bývalá starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

- V posledních měsících Červíček řídil odbornou komisi, která posuzovala možnost sloučení tří celorepublikových útvarů policie - Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), Národní protidrogové centrály a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Komise se rovněž zabývala tím, zda by měl vzniknout speciální policejní útvar, který by se zabýval pouze vyšetřováním korupce a který by spolupracoval s obdobně zaměřenými žalobci.

- Loni v květnu se Červíček podle deníku Blesk zúčastnil narozeninové oslavy náměstka ministra financí Zdeňka Zajíčka (ODS). Červíčkovou přítomností na akci, kde se to podle Blesku hemžilo politickými prominenty, byznysmeny a lobbisty, se zabýval policejní prezident Petr Lessy. Podle něj Červíček neporušil zákon ani etický kodex policie. „Nepřijde mi to však normální ani standardní,“ uvedl Lessy.