Expertiza prokázala shodu zbraně z Klánovic s jednou ze střelcových v jeho domě

Ráno u filozofické fakulty. (22. prosince 2023)

Ráno u filozofické fakulty. (22. prosince 2023) Zdroj: Blesk:David Malik

Tisková konference policie k vyšetřování tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, při níž pachatel ve čtvrtek odpoledne zastřelil 14 lidí a dalších 25 zranil, 22. prosince 2023, Praha.
Pieta u Karolina.
Ráno po útoku na místě tragédie.
Ráno po útoku na místě tragédie.
Ráno po útoku na místě tragédie.
42
Fotogalerie

Při čtvrtečním útoku v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v centru Prahy zemřelo včetně pachatele 15 lidí. Zraněných osob je 25, z toho deset lidí těžce. Indicie naprosto směřují k totožnému pachateli v Klánovicích a na univerzitě, řekl ředitel pražské policie. Zbraň, která střílela v Klánovickém lese je totožná se zbraní, která se našla v domě střelce. Vláda rozhodla o vyhlášení státního smutku na 23. prosince.

„Balistická expertiza prokázala SHODU zbraně, která byla použita v Klánovickém lese, se zbraní, která byla nalezena v domě, kde bydlel střelec z univerzity," uvedla Policie ČR na X.  V polovině prosince někdo zavraždil v Klánovickém lese muže a dvouměsíčního kojence (více níže). Podle balistické expertizy vše nasvědčuje tomu, že vrahem byl střelec z filozofické fakulty, který zabil celkem 14 lidí a nejspíš i svého otce.

„Počet obětí přímo na místě činu bylo 13. K nim se počítá další mrtvý, což byl střelec a jedna oběť zemřela v nemocnici,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan na tiskové konferenci v pátek ve 14 hodin. Zároveň požádal média, aby nebulvarizovala celou událost a „oželila pár kliků“. Podle ministra se objevují lidé, kteří adorují tento čin nebo se k němu dokonce hlásí. „Riziko inspirace tímto činem Policie ČR nepodceňuje,“ dodal.

„To, co jsem viděl včera, je můj nejotřesnější zážitek v životě,“ řekl policejní prezident Martin Vondrášek.

Kriminalisté v noci na pátek pokračovali v zásahu a prohledávání budovy, dopravní podnik nicméně už v noci obnovil v okolí místa tragédie provoz tramvají a metra a od pátečního rána jezdí v místě i autobusy. 

Policie podle informací na oficiálním účtu na síti X přijala celorepublikové preventivní opatření ve vztahu k měkkým cílům a školám. Nemá ale informace o žádné konkrétní hrozbě. „Skutečně se jedná o prevenci - signál, že jsme tu a jsme připraveni,“ píše policie. 

Ministr vnitra Vít Rakušan řekl, že policie už ztotožnila všech 14 obětí. Policisté s odbornými pracovníky podle Rakušana na identifikaci mrtvých pracovali celou noc. 

Dodal také, že mezi dvaceti zraněnými jsou tři cizinci. Z tří cizinců zraněných při střelbě na Univerzitě Karlově jsou dva ze Spojených arabských emirátů a jeden z Nizozemska, oznámilo později ministerstvo vnitra. Všichni pacienti po střelbě ve FF UK v Praze jsou po zásadních operacích a jsou stabilizováni, řekl ředitel pražské záchranné služby Kolouch. Střelbu na filozofické fakultě nepřežila ředitelka Ústavu Lenka Hlávková. Oznámil to ústav po dohodě s rodinou.

Rakušan také dodal, že policejní preventivní opatření po čtvrteční střelbě na Univerzitě Karlově budou v Česku trvat minimálně do 1. ledna.

Pozůstalým největší masové střelby v novodobé historii Česka kondoloval v noci na pátek i americký prezident Joe Biden, který na sociální síť X napsal: „Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku“.

Americké úřady jsou podle něj v kontaktu s českými bezpečnostními složkami a Spojené státy jsou ochotné poskytnout Česku další pomoc, pokud o to české úřady požádají, napsal dále Biden.

Nejtragičtější střelba v historii Česka

Česko ve čtvrtek zažilo nejtragičtější případ střelby ve své historii. Útočník v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v centru Prahy odpoledne zastřelil podle posledních údajů policie 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno. Mrtvý je i střelec, který po útoku zřejmě spáchal sebevraždu. Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek. Událost vyvolala šok i vlnu solidarity. Politici vyjádřili soustrast pozůstalým a ocenili práci zasahujících policistů a dalších záchranných složek.

Podezřelým je čtyřiadvacetiletý student fakulty z obce Hostouň ve středních Čechách, který dosud neměl záznam v trestním rejstříku. Střelba byla podle všeho činem osamělého střelce. Policie navíc prověřuje možnost, že muž má na svědomí i dvojnásobnou vraždu v Klánovickém lese, před šesti dny tam zemřel podle médií dvaatřicetiletý muž a jeho dvouměsíční dcera.

Dvojnásobná vražda v Klánovickém lese

V pátek 15. prosince policie přijala oznámení svědkyně, která v Klánovickém lese zaslechla střelbu. Policisté následně v lese našli zastřeleného muže a kojence. Podle médií jsou oběťmi vraždy dvaatřicetiletý muž a jeho teprve dvouměsíční dcera. 

Deník N ve středu 20. ledna s odvoláním na ministra vnitra Víta Rakušana napsal, že policie pachatele stále nedopadla. 

Později téhož dne policisté uvedli, že dvoudenní pátrací akce v Klánovickém lese, do níž se zapojily stovky policistů, skončila bez výsledku. „Nenašli jsme v něm nikoho, kdo by se tam skrýval, byl nebezpečný a ani nic, co by aktuálně naznačovalo jakékoliv hrozící riziko. Zvýšený výkon služby bude v oblasti dál pokračovat,“ uvedla policie.

Pátrání v Klánovickém lese, 20. prosince 2023.Pátrání v Klánovickém lese, 20. prosince 2023.|Blesk:David Malík

Průlom v případu nastal ve čtvrtek po útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Střelec totiž předtím, než v Praze zastřelil 14 lidí a pak pravděpodobně spáchal sebevraždu, zabil v Hostouni na Kladensku i svého otce. Při prohlídce místa činu policisté nalezli blíže neupřesněné indicie, které oba případy propojovaly, oznámil ve čtvrtek večer policejní prezident Martin Vondrášek. 

Větší míru jistoty měli vyšetřovatelé už v pátek. Ředitel pražské policie Petr Matějček na tiskové konferenci řekl, že k potvrzení, že klánovickou vraždu a útok na Filozofické fakultě spáchal jeden člověk, zbývá už jen dokončit balistické testy. Ty následně potvrdily, že zbraní nalezenou v Hostouni byly zavražděny oběti v Klánovickém lese. 

Šéf pražského oddělení vražd Aleš Strach si myslí, že pravděpodobný vrah neměl k činům jeden konkrétní důvod. Dodal, že podezřelý ze střelby na FF UK patřil už předtím mezi podezřelé v klánovickém případu. „Můžu říct, že nám bohužel chybělo pár dní k tomu, abychom předešli tragické události, která se stala včera (ve čtvrtek)," uvedl.

Mimořádné zasedání vlády

Ve čtvrtek večer se kvůli tragédii mimořádně sešla vláda, zasedání se zúčastnil i prezident Petr Pavel. Kabinet rozhodl, že sobota 23. prosince bude dnem státního smutku. Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval občany, aby uctili památku obětí tragédie minutou ticha. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony.

Prezident Petr Pavel apeloval na politiky, média i občany, aby tragédii nezneužívali politicky, k útokům na policii či k šíření dezinformací. Považuje za důležité mimo jiné nalézt rozumná řešení, jak situacím podobným dnešní tragédii do budoucna předcházet, pokud to vůbec lze. Česko podle Pavla nyní potřebuje hlavně zdrženlivost.

Soustrast pozůstalým obětí a šok nad událostí vyjádřili i další čeští a zahraniční politici, velvyslanci, představitelé vysokých škol, úřady, firmy, církve, spolky a další instituce. Policie i Univerzita Karlova zřídily krizovou telefonní linku, zejména psychologickou pomoc nabízejí také další organizace. Nadační fond UK vyhlásil sbírku na pomoc rodinám obětí, studentů a pedagogů, které událost zasáhla. Na pietním místě v sídle univerzity na Ovocném trhu se večer sešly desítky lidí, kteří tam zapalovali svíčky. V pátek zapalování svíček pokračuje.

Pieta u Karolina.Pieta u Karolina.|Blesk:David Malik

V budově byl obrovský arzenál zbraní

Policejní prezident Martin Vondrášek ve čtvrtek novinářům řekl, že v budově fakulty byl obrovský arzenál zbraní a střeliva. Nebýt rychlého zákroku policie, obětí by bylo násobně více, uvedl. Útočník měl podle rektorky univerzity Mileny Králíčkové při příchodu na fakultu zbraně zřejmě ve větším zavazadle.

Policie podle Vondráška pracuje s verzí, že střelec má na svědomí i muže a kojence z Klánovického lesa. Policie po pachateli tohoto činu od pátku zatím marně pátrala, jeho totožnost dosud neznala. Podle Vondráška souvisí možné propojení obou případů s tím, co policie našla na Kladensku v místě úmrtí muže, který byl údajně otcem střelce z fakulty. Žádnou jeho vazbu k těmto obětem ani k lokalitě nezjistila.

Policie včera ve 12:20 dostala informaci o tom, že mladý muž z obce Hostouň měl odjet do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později zjistila, že v Hostouni byl nalezen mrtvý otec podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásila pátrání. Policie zjistila, že muž bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní budovu filozofické fakulty, střelba se ale následně uskutečnila v hlavní budově na náměstí Jana Palacha.

Policie po ohlášení střelby okolí budovy uzavřela, odkláněla dopravu a vyzvala občany, aby se v oblasti nezdržovali a nevycházeli ven. Studenti i zaměstnanci fakulty se zamkli a zabarikádovali v učebnách a v knihovně. Poté je policie evakuovala do nedalekého Rudolfina a v budově začala s pyrotechnickou prohlídkou.

Útočník spáchal sebevraždu

Před 16:00 policie oznámila, že pachatel byl zneškodněn. Později upřesnila, že spáchal sebevraždu. Záchranná služba nejdříve oznámila, že mrtvých je 11 včetně útočníka, policejní prezident později řekl, že obětí je víc než 15, večer upřesnil, že je potvrzeno 14 obětí a 25 zraněných. Pacienty rozvezly sanitky do několika pražských nemocnic. 

Někdo začal křičet „Vypadněte odsud“, popisuje student

Zástupce Studentské unie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Martin Kodada byl budově na náměstí Jana Palacha v době kdy se ozvaly první výstřely. Ven se mu podařilo dostat mezi prvními. 

„Někdo začal křičet 'Vypadněte odsud'. Uslyšel jsem také výstřely. Nikdy by mě nenapadlo, že se mi může něco takového stát na mojí alma mater. Na tohle nikdo z nás nebyl připravený,“ říká Kodada. „Vím, že spousta mých spolužáků byla v době, kdy já se dostával ven, zabarikádovaná v učebnách nebo v knihovně,“ dodává.

Do blízkého Rudolfina, kam směřovala velká část evakuovaných, se Kodada ještě nedostal. „Křičeli na nás, ať utíkáme pryč. Běžel jsem směrem k Právnické fakultě.“

Zachránění studenti poté volali svým rodinám a blízkým, na sociální sítě a do studentských skupin si dávali vědět, zda jsou v pořádku. „Chci poděkovat policii a záchranným složkám, mnohým z nás zachránili život,“ říká Kodada. 

Od odpoledne zasahovala policie také v okolí domu v Hostouni, odkud pochází podezřelý, nebezpečí podle ní nehrozí.

Podle Rakušana je zbraňová legislativa v Česku poměrně přísná a dobře nastavená. Podotkl, že u člověka, který nemá žádný záznam v rejstříku, je těžké předvídat, že se dopustí takto závažného činu.

Střelec podle dostupných záběrů, na kterých je vidět, použil s největší pravděpodobností samonabíjecí pušku AR-15, uvedla Česká televize (ČT). Zbraň od amerického výrobce měl navíc vybavenou optickým zaměřovačem a podpůrnou dvojnožkou pro střelbu na delší vzdálenost. V Česku je možné ji držet legálně. Pušku AR-15 často zneužívají střelci při útocích v amerických školách. Celkově měl útočník na sebe registrovaných osm zbraní. 

Univerzity chtějí větší bezpečnost

Kvůli tragické střelbě na Filozofické fakultě se ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková rozhodli svolat společné jednání rektorů, zástupců ministerstva školství a dalších resortů k bezpečnostním opatřením na univerzitách. Předsednictvo České konference rektorů by se s Bekem mělo setkat 3. ledna, on-line s některými bude mluvit v pátek. Vedení univerzity důrazně doporučilo zpřísnění bezpečnostních opatření v univerzitních budovách a doporučilo zrušit dnešní a páteční akce s předpokládanou účastí víc než 20 lidí. Některé fakulty v pátek zrušily výuku.

Čtvrteční střelba na pražské vysoké škole je čtvrtá nejhorší podobnou události v Evropě za posledních 15 let. Do Česka nyní míří kondolence z celého světa - lítost nad incidentem a soustrast rodinám a příbuzným obětí střelby vyjádřili i zahraniční státníci. Čeští politici v reakcích na sociálních sítích hovořili o tragédii a strašlivé události. Ocenili také práci integrovaného záchranného systému (IZS) a jeho rychlou reakci. Policie opakovaně vyzvala občany i novináře, aby nešířili neověřené zprávy ani informace o střelci.