Lidé se skládají na rodiny padlých vojáků, zatím jim poslali více než sedm milionů

Pohřeb Martina Marcina

Pohřeb Martina Marcina Zdroj: ČTK

Pohřeb Martina Marcina
Martin Marcin
Patrik Štěpánek
Kamil Beneš
5
Fotogalerie

Na pomoc rodinám českých vojáků zabitých při nedávném sebevražedném útoku v Afghánistánu lidé poslali již přes sedm milionů korun.

Sbírku vyhlásil brzy po úmrtí vojáků Vojenský fond solidarity. „K dnešnímu dni je na kontě mimořádné sbírky 7 049 060 korun,“ uvedl Jindřich Plescher z tiskového oddělení ministerstva obrany. Zástupci fondu již dříve řekli, že do sbírky posílají peníze soukromé osoby, firmy, sportovní kluby, ale i vojáci samotní.

Peníze mohou lidé posílat do konce srpna na účet číslo 44665522/0800 s variabilním symbolem 918 nebo cestou dárcovské SMS na číslo 87777. Její znění zadají podle toho, jakou částku se rozhodnou věnovat, tedy buď DMS VFS 30, DMS VFS 60 nebo DMS VFS 90.

Sbírka potrvá do konce měsíce. Peníze se pak rozdělí rodinám Martina Marcina, Kamila Beneše a Patrika Štěpánka. S Benešem, otcem malého chlapce, se dnes stovky lidí rozloučily v Hluboké nad Vltavou. Pohřeb Marcina se konal v úterý v Chomutově. Štěpánka pohřbí v pátek v Plzni.

Peníze lidé na speciální konto posílali i v létě 2014, kdy v Afghánistánu padlo pět českých vojáků. Tehdy přispěli více než pěti miliony korun.

Čeští vojáci nevyjíždí od útoku mimo spojeneckou základnu Bagrám, jejíž ochranu mají na starosti. „Desátá strážní rota se k plnému operačnímu nasazení vrátí ihned poté, co velitel mise Resolute Support (americký generál John Nicholson) vydá příslušný rozkaz,“ zopakoval Plescher.