Likérka Rudolf Jelínek si spravila chuť po hubených letech, sklidila rekordní úrodu švestek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Vizovická likérka Rudolf Jelínek letos sklidila rekordních 840 tun švestek ve svých sadech. Informaci přinesli zástupci společnosti. Poslední dva roky byla přitom úroda špatná. Firma má téměř 60 hektarů švestkových sadů, letošní sklizeň byla jedenáctá v novodobé historii společnosti. S výsadbou ovocných stromů na jižních stráních vizovického údolí začala společnost v roce 2003.

„O slivovici letos nebude nouze. Švestek je oproti loňsku téměř čtyřnásobek. Roky 2012, 2016 a 2017 výrazně ovlivnilo špatné počasí. Velkou část potenciální úrody za nás sklidil mráz,“ uvedl obchodně-marketingový ředitel likérky Miroslav Motyčka. Dosud nejvyšší sklizeň měla likérka v roce 2015, kdy sklidila 515 tun švestek.

Letošní průměrný výnos byl 38 kilogramů švestek z jednoho sklizeného stromu. Sklizeň zaměstnala 120 lidí, kterým pomáhalo speciální mechanické zařízení, takzvaný setřasač.

V sadech roste devět odrůd švestek, které dozrávají od července do září. Na největší ploše pěstuje firma odrůdu Stanley. Následuje Gabrovská, Katinka a Čačanská lepotica, která je i nejranější odrůdou. O více než 20 tisíc ovocných stromů pečuje deset sadařů a pro správné opylení je v sadech rozmístěno 50 včelích úlů a 15 hnízd čmeláka zemního.

Likérka chce mít díky pálení vlastního ovoce větší kontrolu nad kvalitou vstupní suroviny, proto sady postupně rozšiřuje. Cílem je mít v Česku 200 hektarů produkčních sadů a pokrýt až třetinu produkce z vlastního ovoce. Velkou část ovoce likérka vykupuje od jiných pěstitelů. Kromě sadů v okolí Vizovic má likérka další dvě sadařské lokality, kde pěstuje kromě švestek i třešně a meruňky. Pěstování ovoce se věnují také sesterské společnosti v Bulharsku a Chile.

Tržby likérky loni vzrostly o tři procenta na 454 milionů korun. Zisk před zdaněním klesl o třetinu na 19 milionů korun, ovlivnily ho především investice a opravy.