Lipavský: Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostní hrozbou pro Česko

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) začíná být podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Lipavský to řekl dnes v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Babiš v tomto týdnu kritizoval rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenskou vládou. Uvedl, že premiér Petr Fiala (ODS) úplně ničí česko-slovenské vztahy. Babiš nyní v reakci na Lipavského slova označil za hrozbu pro českou bezpečnost a suverenitu naopak Piráty.

Babiš je skrze své výroky podle Lipavského bezpečnostním ohrožením Česka. „Mně přijde, že už začíná být bezpečnostním ohrožením této země, způsob, kterým podkopává obranyschopnost a mezinárodně politické postavení naší země,“ řekl Lipavský. Babiš podle něj neví o zahraniční politice vůbec nic. „Provedl naprosto šílené věci s česko-polskými vztahy, on se nechal vodit od (maďarského premiéra Viktora) Orbána v evropské politice naprosto šíleným způsobem,“ uvedl ministr.

Česko má podle Lipavského zájem pokračovat v česko-slovenských vztazích. „Chceme je mít praktické, chceme je mít věcné, rozhodně se nic nezastavuje. Nicméně, aby proběhlo mezivládní jednání, ve kterém je obsaženo mnoho symboliky a sounáležitosti, tak tato chvíle v tento moment není,“ řekl.

České vládě jde podle ministra maximálně o bezpečnost České republiky. Ukrajina je podle něj hrází proti ruskému vlivu v Evropě. Pokud jde slovenská vláda, slovenský premiér Robert Fico nebo slovenský ministr zahraniční Juraj Blanár některými svými vyjádřeními nebo kroky proti této politice, tak je to pro českou vládu poměrně silný moment, uvedl Lipavský. Obvinění, že česká vláda podporuje válku na Ukrajině, je podle něj absurdní. „Určitě nemůžeme říct, že by slovenská vláda ohrožovala bezpečnost České republiky,“ řekl na dotaz, zda Ficova vláda ohrožuje bezpečnost Česka.

Orel mouchy nelapá

Babiš na Lipavského slova reagoval kritikou jeho strany. Připomínal, že nikdy v minulosti nevystupoval na rozdíl od mnoha jiných českých politiků spolu s ruskými politiky a za jeho vlády bylo z Česka vyhoštěno osm desítek ruských diplomatů. Uvedl také, že Lipavský se stal ministrem zahraničí náhodou, ale že orel mouchy nelapá.

V zahraniční koncepci podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (SOCDEM) stojí, že sousedské vztahy jsou základem české diplomacie a zahraniční politiky. „Nepochybuji, že se to (aktuální situace) promítne i do Visegrádu. Já se domnívám, že ten bude za chvíli ve stadiu klinické smrti,“ řekl Zaorálek. Dopady rozhodnutí českého kabinetu jsou podle něj daleko zásadnější. „My se sousedy nic nerušíme, my se Slovenskem spolupracujeme a komunikujeme dál,“ řekl v diskusi místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra.

Podle Lipavského v žádném případě nehrozí, že by zrušil pozvání Blanára do Prahy na setkání ministrů zahraničí V4, které se uskuteční ve čtvrtek 21. března. Do uskupení dále patří Polsko a Maďarsko. Premiéři těchto států v Praze jednali minulý týden. „V4 postrádá mnoho společných témat, nicméně držíme ten dialog,“ řekl dnes Lipavský. Na schůzce se chce zabývat i podporou Ukrajině.

Podle Zaorálka potřebují země V4 vůči tomu, co se děje na Ukrajině, držet určitou jednotu a musí o ni usilovat. „Visegrád nikdy nebyl o absolutní shodě, vždycky jsme vybírali témata, na kterých se shodnout dokážeme,“ dodal.