Lipník na Třebíčsku úložiště jaderného odpadu nechce. Obyvatelé ho odmítli v referendu

Úložiště jaderného odpadu (ilustrační foto)

Úložiště jaderného odpadu (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Obyvatelé obce Lipník na Třebíčsku v místním referendu převahou hlasů odmítli geologické práce a jiné kroky, které by mohly vést ke stavbě úložiště radioaktivního odpadu v tomto území. Proti bylo 179 lidí z celkových 186 hlasujících. Pro bylo šest občanů, jeden hlas byl neplatný. Výsledky řekl zapisovatel komise pro referendum Pavel Nováček. Hlasovat přišlo 62 procent voličů.

"Byly splněné zákonné podmínky. Referendum je platné, občané nesouhlasí s vybudováním hlubinného úložiště," řekl Nováček. Výsledek referenda je závazný i pro budoucí zastupitelstva.

Lipník je součástí lokality EDU západ, také nazývané Na Skalním, již Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) vybrala jako jednu z devíti v ČR, kde by hlubinné úložiště mohlo v budoucnu být. V lokalitě Na Skalním už v referendu úložiště odmítly i Jaroměřice nad Rokytnou.

V Lipníku je 300 voličů. Lidé odpovídali na otázku: "Souhlasíte s geologickými pracemi a jinými kroky směřujícími k vybudování úložiště radioaktivního odpadu v lokalitě, které se dotkne i naší obce?". 

Místní referendum je platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů a výsledek je závazný, pokud se pro něj vyjádří nadpoloviční většina hlasujících a současně alespoň 25 procent oprávněných voličů.