Lobbista Janoušek zůstává na svobodě. Soud mu kvůli nemoci prodloužil přerušení trestu o dva roky

Roman Janoušek u soudu.

Roman Janoušek u soudu. Zdroj: Foto ČTK

Roman Janoušek
Roman Janoušek
3
Fotogalerie

Krajský soud v Brně prodloužil lobbistovi Romanu Janouškovi o další dva roky přerušení výkonu trestu. Důvodem na jehož základě soud rozhodoval, je Janouškův zdravotní stav. Uvedla to Česká televize. Podle ní ale není rozhodnutí pravomocné, protože proti němu podal stížnost státní zástupce, který požaduje nový znalecký posudek. Stížností se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci. Janoušek do té doby zůstane na svobodě. 

Janoušek si má odpykat 4,5 roku vězení za to, že autem srazil ženu a od nehody ujel, výkon trestu ze zdravotních důvodů se na jeho žádost přerušuje opakovaně,  naposledy loni na jaře o rok. Za mřížemi dosud strávil zhruba rok a čtvrt. 

Podle lékařských posudků Janoušek trpí nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl. Ve vězení dosud strávil zhruba rok a čtvrt. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit, a Janouška tak zabít.

Stížností státního zástupce, který podle ČT požaduje vypracování nového znaleckého posudku, se bude zabývat olomoucký vrchní soud. Janoušek do té doby zůstane na svobodě.

Opilý lobbista v roce 2012 v Praze srazil autem ženu, kterou tak vážně zranil. Byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. V době přerušení trestu ho sledování nařízené pražským vrchním soudem zastihlo na plovárně, na kole nebo v galerii. Server Seznam Zprávy letos zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na nichž se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp.