Macron se chová jako parodie na Napoleona, kritizoval dříve Zemanův mluvčí. Teď prezident gratuluje

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman zaslal telegram Emmanuelu Macronovi a pogratuloval mu ke zvolení prezidentem Francie. Zároveň ho pozval na státní návštěvu České republiky.

Zeman napsal Macronovi, že ho těší výborné vztahy Francie s Českem a rozvíjející se spolupráce v politice, ekonomice i kultuře. Macron se úřadu ujme týden po nedělním vítězství. Ziskem dvou třetin hlasů porazil svou soupeřku, krajně pravicovou političku Marine Le Penovou.

"Vážený pane prezidente, přeji Vám pevné zdraví a hodně štěstí a úspěchů ve Vaší zodpovědné funkci," napsal Zeman v telegramu. "Pevně věřím, že se nám podaří nalézt příležitost k osobnímu setkání, a že tak budeme moci ze svých funkcí přispět k dalšímu prohloubení a rozvoji tradičního přátelství mezi našimi zeměmi," doplnil.

Radost nad vítězstvím Macrona dnes vyjádřil při pietním aktu na pražském Vítkově předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). "Je to člověk, který je sice mladý, ale je čitelný. Víme, že je velkým zastáncem evropské integrace," řekl médiím. "Teď půjde o to, aby respektoval stanoviska jednotlivých vlád a zemí a přispíval k tomu, abychom v Evropě hledali konsenzus. Jak říkám, mám z toho radost, protože ta druhá varianta, ta by byla špatná," doplnil.

Volební vítězství Macrona kladně komentovali i další čeští politici. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyjádřil radost, že se voliči rozhodli pro Francii, která bude hrdou a silnou součástí Evropské unie. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) zvolení Macrona vítá, protože jako prezident chce, aby Francie hrála silnou a konstruktivní roli v EU, což je v současné době důležité.

Mluvčí prezidenta Ovčáček se po prvním kole francouzských voleb vyjadřoval k Macronovi kriticky. "Tváří se to jako liberál a chová se to jako parodie na Napoleona," uvedl k Macronovi 30. dubna na twitteru.

Nadšené ohlasy světových politiků začal Emmanuel Macron přijímat ihned po zveřejnění prvních odhadů výsledků nedělního druhého kola prezidentských voleb ve Francii, podle kterých přesvědčivě porazil Marine Le Penovou. Jako jedna z prvních přišla gratulace od německé kancléřky Angely Merkelové, které Macron následně po telefonu sdělil, že brzy zavítá do Berlína.

Britská premiérka Theresa Mayová a americký prezident Donald Trump uvedli, že se těší na spolupráci s nově zvoleným prezidentem. Velmi rychle pogratulovali Macronovi i vedoucí představitelé Evropské unie. Dnes se s blahopřáním k vítězství přidali například i polská premiérka Beata Szydlová a nejvyšší slovenští představitelé - prezident Andrej Kiska a premiér Robert Fico. Szydlová přitom dala najevo, že si přeje "nový začátek" ve vztazích Polska a Francie.