Maďaři začali vyšetřovat úterní nehodu gripenu v Čáslavi

Trosky maďarského gripenu na letišti v Čáslavi

Trosky maďarského gripenu na letišti v Čáslavi Zdroj: ctk

nehoda maďarského gripenu v Čáslavi
nehoda maďarského gripenu v Čáslavi
Trosky maďarského gripenu na letišti v Čáslavi
Vojenské cvičení Lion Effort
Vojenské cvičení Lion Effort
10
Fotogalerie
Maďarský osmičlenný vyšetřovací tým začal vyšetřovat úterní nehodu stíhačky gripen, která po přistání skončila za přistávací drahou v poli. Uvedla to Magdalena Dvořáková z tiskového oddělení generálního štábu. Mezinárodní cvičení Lion Effort 2015, které je určeno pro armády provozující gripeny, bylo obnoveno dnes v 15:00, létat se bude do 17:00.

Piloti se při úterní nehodě katapultovali při přistání, podle vyjádření armády jsou v pořádku. Letoun dojel na konec dráhy a značně poničen zůstal několik desítek metrů za ní.

Nehodu dnes začal ve spolupráci s českou vyšetřovací komisí odboru vojenského letectví sekce dozoru a kontroly ministerstva obrany vyšetřovat maďarský tým. Podle Dvořákové ho tvoří zástupci maďarských ozbrojených sil a maďarského Státního dopravního bezpečnostního úřadu.

Kromě českých pilotů se do cvičení zapojili zástupci vzdušných sil Maďarska a Švédska, účastní se ho i Thajsko, ale bez své letecké techniky. Cvičení opět začalo dnes od 15:00. „Letová činnost v rámci cvičení je rozvržena do 17:00 podle předem plánovaného harmonogramu,“ uvedla Dvořáková.

V době, kdy budou piloti trénovat, budou vyšetřovatelé nehodu vyšetřovat mimo oblast cvičení. Vrak letadla stále zůstává na svém místě. Kdy bude odtažen, zatím není jasné. Je pravděpodobné, že dnes se tak nestane. Česká televize dnes připomněla, že v březnu musel maďarský gripen nečekaně přistát na Slovensku. Při návratu ze cvičení ve Švédsku nedokázal ve vzduchu načerpat palivo.