„Majetkový striptýz“ už nebude tolik děsit komunální politiky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Poslanci několik měsíců před komunálními volbami prosadili zmírnění zákona o střetu zájmů. Pokud novelu stvrdí prezident, kandidáti nebudou muset přiznávat všechen svůj majetek.

Na schválení zákona o střetu zájmů se v uplynulých měsících spěchalo. Strany se totiž obávaly, že kvůli zákonem požadovanému „majetkovému striptýzu“ nebude chtít nikdo v říjnových komunálních volbách kandidovat. Poslanecká sněmovna nakonec přehlasovala Senát a jeho připomínky a schválila vlastní verzi zmírnění zákona o střetu zájmů. Novela nyní putuje k prezidentu Miloši Zemanovi.

„Jde nám o to uklidnit komunální politiky, aby nemuseli zvažovat, zda budou nebo nebudou kandidovat. Nechceme o ně přijít, nejen o ty své, ale obecně o kvalitní politiky, starosty, radní,“ řekl Marek Výborný (KDU-ČSL).

Právě obecní politici v minulých měsících tlačili na zmírnění zákona, mimo jiné argumentovali tím, že zveřejněné majetkové údaje vzbuzovaly na malých obcích závist. Desítky komunálních politiků kvůli zákonu dobrovolně rezignovaly.

Novela zákona obecním politikům umožňuje nově nezveřejňovat movitý majetek a finanční úspory a závazky. Starostové, radní a další komunální politici nadále musejí zveřejnit veškeré příjmy, cenné papíry, nemovitosti a podíly v obchodních společnostech. Výjimku mají neuvolnění politici, kteří nepobírají za funkci plat, ti nemusí zveřejnit své ostatní příjmy a vlastněné akcie.

Senát původně navrhoval ještě větší zmírnění zákona a chtěl, aby informace byly přístupné až po individuální žádosti občana. Politici také měli vědět, kdo se o jejich majetkové poměry zajímal.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) kontroval, že by jeho úřad nezvládl do začátku účinnosti novely, tedy za měsíc, technicky tuto funkci zajistit. Kromě klubu ANO byli proti senátní verzi také Piráti, kteří požadovali co největší transparentnost. „Tady to působí dojmem, že je potřeba před volbami zajistit, aby se nezveřejňoval majetek starostů, což mi přijde zvláštní,“ řekl Jakub Michálek (Piráti).

Komunální volby se budou konat spolu s prvním kolem senátních voleb 5. a 6. října. Strany i nezávislí kandidáti budou mít čas na sestavení a odevzdání obecních kandidátek do konce července.