Majitel Novy snížil ztrátu. V Česku se dostal do plusu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Tomas Novak

Mediální společnost Central European Media Enterprises, která v České republice vlastní televizi Nova a další stanice, snížila v prvním čtvrtletí ztrátu po zdanění na 48,6 milionu dolarů, což je 956 milionů korun. V Česku je firma v zisku. Společnost si přilepšila díky vyšším příjmům z reklamy a kabelových televizí.

Loni za stejné období činila ztráta 109 milionů dolarů, což je 2,14 miliardy korun. Výnosy se meziročně zvýšily o více než 20 milionů dolarů na 153,1 milionu dolarů, což jsou přibližně tři miliardy korun.

Podle Michaela Del Nina, jednoho ze dvou generálních ředitelů CME, rostly například příjmy z reklamy a poplatků za distribuci kanálů patřících CME provozovateli kabelových a satelitních platforem.

Vývoj akcií CME za posledních 5 let:Graf 7. 5. 2014.Graf 7. 5. 2014. | vagaday@mf.cz

„Po ukončení nabídky práv a soukromého umístění, a dále po vyrovnání závazků z našich dluhopisů splatných v roce 2016, zaměříme naši energii na provozní činnosti, abychom v průběhu tohoto roku výrazně zlepšili naši finanční situaci,“ uvedl Del Nin.

Podle analytika J&T Banky Pavla Rysky zveřejněná čísla neobsahovala na rozdíl od mnoha předchozích kvartálů žádná překvapení. Tržby celé společnosti byly pouze mírně pod odhadem trhu a zisk před odpisy EBITDA byl v naprostém souladu s odhady. „Provozní výsledky tak nedávají důvod ani k nákupům, ani k výprodejům akcií CME,“ poznamenal Ryska s tím, že neutrální reakci působí také to, že management nezmínil žádný výhled hospodaření.

Zisk v Česku

Výnosy v samotné České republice vzrostly na 767 milionů korun. Ukazatel OIBDA, neboli provozní výsledek před odpisy a amortizací, se přehoupl ze ztráty do zisku 53 milionů korun.

„Z pohledu struktury hospodaření pro nás byl zklamáním výsledek v Česku, kde jsme čekali rychlejší návrat inzerentů a tím rychlejší nárůst tržeb, naopak nad odhady dobře se vyvíjelo Rumunsko,“ hodnotí výsledek Pavel Ryska.

Součástí CME v Česku je společnost CET 21, která drží licence na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov a Telka. CME vedle Česka provozuje televize na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a ve Slovinsku.