Malý dluh, ale nehorázné náklady na exekuci. To by mělo skončit

exekuce

exekuce Zdroj: sedmicka.cz

Situace, kdy člověk zapomene zaplatit tisícovou pokutu v MHD, ale při následném exekučním řízení musí zaplatit náklady až 15 tisíc korun, by měly skončit. Advokáti by totiž měli dostávat za právní zastoupení v jednoduchých sporech o malou dlužnou částku pouze poloviční odměny, než mají nyní. Lidé by také měli platit menší paušál exekutorovi, pokud uhradí dluh dobrovolně do 15 dnů. Navrhuje to ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

„Výrazně nám roste množství nařízených exekucí. Proto se domníváme, že je důležité se zamyslet nad tím, zda odměny, které dostávají exekutoři a právníci, jsou adekvátní,“ řekl ministr Pospíšil. „Jasně se ukazuje, že je nepoměr mezi vymáhanou částkou a nákladech exekuce. Naším cílem je snížit náklady o 40 až 50 procent,“ dodal při představování novel vyhlášek o odměnách exekutorů a advokátů.

Především u jednodušších sporů existuje podle Pospíšila nepoměr mezi vymáhanou částkou a dluhem. Advokát za převzetí zastoupení a sepsání návrhu platebního rozkazu či žaloby, což často vykonávají administrativní pracovníci, dostává podle Pospíšila nepřiměřeně mnoho peněz. V takovýchto případech se proto má jeho odměna snížit. Mění se však pouze případy, kdy advokát nechodí s klientem k soudu.

Například za dluh do tisíce korun dnes zaplatí dlužník 14 900 korun, v budoucnu by to mělo být 8750. Podobně se sníží náklady za dluhy do 10 tisíc korun.

„Naším cílem je měnit odměny u jednotlivých sporů, kdy nedochází k reálným soudním sporům, kde nedochází k tomu, že by advokát šel k soudu a tam by klienta zastupoval,“ vysvětlil ministr.

Snížení nákladů exekuce a právního zastoupení v jednoduchých sporech:Snížení nákladů exekuce a právního zastoupení v jednoduchých sporech: | Ministerstvo spravedlnosti

Náklady exekuce se pak sníží u dobrovolného plnění povinností po zahájení exekuce. Novela zvýhodňuje ty dlužníky, kteří po zahájení exekučního řízení uhradí dluh do 15 dnů ode dne doručení výzvy zaslané soudním exekutorem.

V exekutorském tarifu se paušální částka náhrady účelně vynaložených výdajů soudního exekutora sníží v těchto případech na polovinu, tedy na 1750 korun.

Podle ministra začíná nyní připomínkové řízení. „Částky se proto ještě mohou změnit,“ uvedl. Pospíšil doufá, že novely vyhlášek začnou platit na počátku příštího roku. Změny již představil advokátní i exekutorské komoře. „Je logické, že tyto zájmové komory nejsou z tohoto návrhu nadšené, ale respektují ho,“ dodal ministr.