Maraton ve sněmovně pokračuje jednáním o rozpočtu

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Michal Kamaryt

Sněmovna se dnes začala věnovat schvalování základních ukazatelů státního rozpočtu na rok 2012. Poté by se poslanci měli znovu věnovat schvalování vládní novely o stavebním spoření a zákonům zdravotnické, sociální a důchodové reformy, které sněmovně vrátil Senát. Jednání o omezení státní podpory stavebního spoření, které kvůli obstrukcím ČSSD trvalo od včerejška až do dnešního rána, přerušila před diskusí o rozpočtu dvouhodinová přestávka na jednání klubů ČSSD a KSČM.

„Ten rozpočet je nerealistický a nepravdivý,“ řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vláda podle něj vůbec nemyslí na negativní vývoj ekonomiky v příštím roce. Sociální demokracie by však projednávání tohoto klíčového ekonomického zákona neměla zdržovat tak, jak tomu bylo od včerejška při projednávání škrtů ve státní podpoře stavebního spoření.

„Naše obstrukce je zaměřena vůči zákonům, které zamítl Senát. Není zaměřena vůči zákonu o státním rozpočtu. Naším cílem není odkládat hlasování o státním rozpočtu, ale jasně říkáme, že pro něj hlasovat nebudeme,“ uvedl Sobotka.

ČSSD shrnula svoji představu o podpoře stability veřejných rozpočtů a hospodářského růstu do sedmi bodů. Jedná se o boj s daňovými úniky a „Švarc systémem“, odklad, lépe však zrušení druhého pilíře penzijní reformy, zrušení daňové reformy, zastavení rušení úřadů práce, rychlé a důsledné čerpání evropských fondů, posílení aktivní politiky zaměstnanosti a realizace hospodářské politiky, která se bude snažit o co nejlepší podmínky pro české podniky v rámci EU.

Včera prohlásil předseda sociální demokratů, že vláda předkládanými hospodářskými reformami přibližuje zemi k Řecku, proti tomu se dnes ohradil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Je to nehorázná lež z úst člověka, který v době rekordního šestiprocentního hospodářského růstu zadlužil rozpočet České republiky více než 100 miliardami ročně. Jestli někdo dláždil cestu České republiky do Řecka, byl to právě Bohuslav Sobotka coby tehdejší ministr financí. Naše vláda na této cestě naopak postaví pevnou zeď,“ uvedl Stanjura.

Vláda má v dolní komoře pohodlnou většinu hlasů a očekává se, že sněmovna i přes odpor opozice rozpočet podpoří.

Koalice chce kvůli obstrukcím sociálních demokratů jednat i dnes v noci. Schůze dolní komory by se tak mohla stát v krajním případě permanentním zasedáním vzhledem k tomu, že si vládní poslanci prosadili jednání i o nadcházejícím víkendu. Schůze sněmovny byla tento týden obnovena v úterý v 11:00, zhruba čtyři hodiny zabralo schvalování úprav programu jednání.

Vládou předložený návrh rozpočtu předpokládá, že schodek proti letošku klesne o 30 miliard na 105 miliard korun.

Kabinet sestavil návrh hospodářského plánu na základě optimističtější prognózy hospodářského růstu, než jaký předpokládají nové odhady. Vládní politici říkají, že po lednové predikci připraví novelu zákona o státním rozpočtu. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes poslance informoval, že podle pondělní prognózy ministerstva financí zpomalí růst HDP z dosud předpokládaných 2,5 procenta na jedno procento. To podle něj bude znamenat propad příjmů o 17 až 18 miliard korun. Navíc panuje mimořádně vysoké riziko, že lednová prognóza ministerstva financí předpoví pokles ekonomiky, ne její růst, uvedl.

Slíbil za celou vládu, že pokud to bude nezbytné, předloží vláda začátkem příštího roku na základě už přesnějších informací novelu zákona o státním rozpočtu. Scénáře pro různé druhy vývoje ekonomiky chce mít připraveny do konce roku a podle nic by se pak měly v politické diskusi vybrat patřičná opatření. „Naše obstrukce je zaměřena vůči zákonům, které zamítl Senát. Není zaměřena vůči zákonu o státním rozpočtu. Naším cílem není odkládat hlasování o státním rozpočtu, ale jasně říkáme, že pro něj hlasovat nebudeme,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Obstrukce ráno dirigoval Rath

Dnes nad ránem v obstrukcích pokračovala „třetí útočná směna“ sociálních demokratů. Oznámil to její mluvčí David Rath, když třikrát během hodiny neúspěšně navrhoval odložit projednávání vládní novely o omezení státní podpory stavebního spoření. Přiměl tím alespoň koaliční poslance vrátit se do jednacího sálu, aby znovu prokázali svou aktuální dvojnásobnou převahu nad opozicí.

David RathDavid Rath|E15

Rath žádostmi o odklad převzal štafetu od předsedy strany Bohuslava Sobotky. Požadoval mimo jiné, aby se sněmovna k normám vrátila až na Mikuláše nebo o Štědrém dnu.

Rathova směna, která počet přihlášených řečníků znovu zvýšila na tři desítky, vystřídala své večerní a noční kolegy. V obsahu projevů se od nich nijak podstatně nelišila. Čerství poslanci znovu předčítali údaje o významu stavebního spoření, o počtu uzavřených smluv a výši úspor nebo o rozhodnutí Ústavního soudu, který platnost současných pravidel stavebního spoření zkrátil jen pro letošní rok.

„Vláda se raduje, že ušetří 11 miliard, má z toho radost jako malé děcko. Přestala vnímat pískot píšťalek z ulice,“ uvedl například Miroslav Váňa (ČSSD). Nešetřil chválou na to, co vše podle něj stavební spoření zlepšuje, až vyvolal reakci ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). „Pan ministr financí mi napovídá, že zlepšuje potenci. Možná jeho,“ uvedl Váňa.

Rathovi chyběl servis

Rath vystoupení svých kolegů narušoval stížnostmi na to, že poslanci pro noční jednání nemají zajištěn servis, například nápoje. Po předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové chtěl, aby zasáhla proti vládním poslancům, kteří si odložili saka. Němcová jeho apel nechala bez odpovědi, za což se Rath pokusil o její odvolání z funkce předsedající schůze. Předsedkyně sněmovny se v této roli střídala s místopředsedkyněmi Vlastou Parkanovou (TOP 09) a Kateřinu Klasnovou (VV). Zbývající místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek vystupoval pouze jako řečník.

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes ráno v České televizi řekl, že obstrukci sice považuje za legitimní politický nástroj, ale to, co se podle něj v této chvíli číní ČSSD je snaha o zablokování činnosti sněmovny a s obstrukcí to nemá nic společného. „Kdo má na to žaludek, ať si přečte zápis z jednání a zkontroluje si, jakou práci odvádějí poslanci sociální demokracie a za co jsou placeni,“ uvedl Kalousek. U řečnického pultu ve sněmovně se podle něj ukázala myšlenková vyprahlost opoziční ČSSD.